Mimoň na Českolipsku se brání vzniku ubytoven kupováním levných domů v dražbách

17. duben 2015

Zabránit zřízení ubytoven pro nepřizpůsobivé a sociálně slabé se rozhodla Mimoň na Českolipsku. Nezakazuje to žádnou vyhláškou, ale město kupuje v aukcích levné nemovitosti, u kterých hrozí, že by se z nich mohly stát právě ubytovny. Některé z domů zatím stojí ladem, jiné chce město zbourat, aby se ulehčilo dopravě ve městě, v jiných chce vybudovat byty pro začínající rodiny.

Do vnitřku budovy přes okna s mléčným sklem není vidět. Jde o bývalou ubytovnu národního podniku TON. Podle starosty Mimoně Františka Kaisera z Mimoňské obrody sloužila kdysi k ubytování vietnamských brigádníků. Dnes je dům v majetku města.

„My jsme ho koupili od správce konkurzní podstaty z toho důvodu, protože tu začali brousit lidé, kteří o to měli zájem jako o ubytovnu. V té době to bylo hodně populární vystěhovat tam nepřizpůsobivé občany z jiných měst a tady je odložit,“ dodává Kaiser.

Budovy kupuje město prostřednictvím svojí akciové společnosti. Je to Mimoňská komunální, která ve městě spravuje většinu bytového fondu. Ta nakupuje nemovitosti v dražbách, protože nemusí zveřejňovat výši peněz, které musí do dražby vložit.

„Když se chce město zúčastnit dražby, tak zastupitelstvo musí schválit výši peněz. Jelikož je zastupitelstvo veřejné, tak se o tom, kolik nám na to uvolní zastupitelé peněz, dozví i spekulanti . Potom stačí přihodit deset korun a je to jejich."

Interiér bývalé ubytovny kde má být komunitní centrum pro seniory se zhruba 12 byty

Budova bývalé ubytovny je nepřístupná. Dovnitř se dostat nedá. Město jí uzavřelo, protože objekt chátrá a radnici se dosud nepovedlo sehnat dotace na to, aby z domu udělala třeba startovací byty pro mladé, nebo pro seniory dům s byty 1+1 nebo 1+2. Ze všech koupených domů ale radnice nebude dělat domy s byty.

„Ty baráky se prodávají v lokalitách, které chce město v budoucnu dát do jiného stavu než je ten současný. Například ulice Okrouhlická. Je to ulice směrem na Doksy, kde se snažíme vykupovat pravou stranu na výjezdu. Tam se nachází část vybydlených baráků s tím, že bychom do budoucna provedi demolici celé té strany a rozšířili to tam, protože je to tam velice úzké. Ty domy pořád pořizujeme v řádech několika set tisíc korun. Tím, že se s tím zatím nic nedělá tak to jsou mrtvé peníze,“ vysvětluje starosta Mimoně a dodává: „Když hrozí exekuce, tak do toho jdeme, protože tam už není zbytí. Mohl by to koupit někdo jiný.“

Město Mimoň v současné době vlastní zhruba sedm domů, ve kterých by mohly být byty nebo informační centrum. Některé z objektů jsou určené k demolici, aby se ve městě na několika místech rozšířila komunikace.

Spustit audio