Mince z doby Marie Terezie nebo noviny z 50. let ukrývala věž kostela v Rynolticích

17. říjen 2016

Kopule věže kostela svaté Barbory v Rynolticích na Liberecku vydala své tajemství. Při sundávání kříže a báně se našla schránka. V ní byly ukryté mince z doby Marie Terezie a Josefa II., dokumenty a také noviny z roku 1959.

Vše se teď musí pořádně vysušit a vyčistit. Poklady z minulosti se navrátí zpět do pouzdra. Přibydou k nim současné mince, zpráva z radnice a obrázek od dětí z rynoltické základní školy.

„Jsem nadšený z toho, že se kostel opravuje, že se něco děje, protože dřív se nedělalo nic. Za totality se všechno zničilo, bylo vše jiné,“ říká místní Lubomír Zeman.

„Podívejte, Rudé právo ze dne 29. srpna 1959, mince z roku 1800 za Rakouska-Uherska a tady máme ještě pozdrav asi z národního výboru. I přes tristní stav věřím, že až se tu setkáme, podaří se nám tam dát nové dokumenty,“ říká Michal Olekšák z farnosti Dlouhý Most.

Kostel v Rynolticích na Liberecku prochází opravou střechy. Díky ní odhalil svá tajemství

Do věžní kopule teď přibydou současné mince i zpráva z radnice. „Starosta dá do schránky dokument, aby se jednou vědělo, jaká byla současná situace,“ dodává Olekšák.

Schránka stejně jako pozlacená báň a pozlacený kříž se vrátí na střechu kostela zhruba za měsíc.

Otevírání schránky, která odpočívala v kupoli kostela v Rynolticích
autor: Eva Malá
Spustit audio