Mistři volantu ukazují své umění v Sosnové

22. listopad 2015

Do Sosnové u České Lípy se sjeli přední jezdci rally, rallycrossu, autokrosu i závodu Paříž - Dakar. Na dvoudenní akci nazvané Setkání mistrů závodí nejen v paralelních, ale i exhibičních jízdách. Na trati se představí například Břetislav Enge, Roman Častoral stejně jako legenda motoristického sportu Fin Markku Alén.

Jan Urbík je jedním z návštěvníků Sosnové, kteří se mohli projet po autodromu s legendou motoristického sportu Finem Merkku Alénem. Plný nejrůznějších pocitů byl ihned po příjezdu do depa: „Bylo to báječné. Čekal jsem, že to bude rychlejší. To co předvádí, byl neuvěřitelný zážitek. Já bych zatáčky brzdil pět vteřin před tím, než brzdil on."

„Je to jezdec, který prošel vše od samého začátku. Dnes sedí v unikátním Opelu Kadett, se kterým začínal svoji kariéru ve Finsku. Je třeba doplnit, že několikrát závodil na rally Paříž - Dakar, vyzkoušel si F1," vysvětluje mluvčí Setkání mistrů Petr Eliáš.

Trať autodromu v Sosnové není pro jezdce rally bez překvapení. Jak doplňuje Eliáš je pro tyto závodníky specifická.

„Tady se odehrávají závody v autokrosu a je potřeba, aby si zvykli na obrubníky, které tu vyznačují trať. Několik závodníku se už přesvědčilo, že i na tomto poměrně jednoduchém okruhu se dá havarovat a otočit vůz přes střechu. Naštěstí se to obešlo bez vážné újmy na zdraví."

Jedním z účastníků akce je i Tomáš Enge. Ten jezdí ve stroji, ve kterém ještě nikdy neseděl, přestože si už na trati vyzkoušel vozy WRC. Minulý rok na okruhu s otcem předvedli šou právě s vozem, se kterým jezdí letos Markku Alén. Letos mu organizátoři připravili autokrosovou buginu. Speciál má výkon více jak šest set koní.

„Sedím v tom úplně poprvé. Je to nezvyk. Je to malý prostor, i když něco podobného jako ve formuli. Tam bylo prostoru ještě méně. Bude to hodně o učení, naučit se auto ovládat, sedět v tom, zvyknout si na výkon a na to jak funguje," podotýká Tomáš Enge.

V neděli (tj. dnes 23.11.) jsou na okruhu v Sosnové na programu paralelní jízdy, tedy závody muže proti muži. Závodníci se objeví i v exhibičních jízdách. Diváci uvidí i drift show i auta z rally Paříž - Dakar. Finský jezdec Markku Alén spolu s dalšími závodníky udělá pro návštěvníky veřejnou autogramiádu.

Spustit audio