Mladá režisérka z Liberce má nominaci na cenu Magnesia 2016 za nejlepší studentský film

Krátkometrážní konverzační komedie Černý dort liberecké autorky Johany Švarcové se probojovala mezi pět nominovaných studentských snímků na cenu Magnesia 2016. Tato cena za nejlepší studentský snímek se uděluje při předávání cen Český lev. Absolventka pražské FAMU obsadila do hlavní role svého filmu Ester Geislerovou. Dále se představí například Táňa Medvecká nebo Václav Neužil. Film Černý dort už bodoval už na 33. ročníku Famufestu.

„Za tento film jsem získala dvě ceny v rámci Famufestu, což je Festival školních filmů. Získala jsem cenu za režii a cenu nejlepší film,“ říká Johana Švarcová. „Film Černý dort není ani o vaření ani o pečení. Vypráví o rodinné oslavě, na které se odkrývají různá tajemství – nejsou úplně odkryta, ale naznačována,“ popisuje autorka.

Ester Geislerová v hlavní roli

Hlavní hrdinku v Černém dortu si zahrála Ester Geislerová. „Postava je ve stejném věku, jako jsem já a nějakým způsobem se srovnává, pozoruje svou rodinu a uvědomuje si určité komunikační vzorce, které v rodině jsou, je vůči tomu kritická a zároveň zjišťuje, že stejnými vzorci je ovlivněná ona sama,“ líčí Švarcová, podle které je obsazení snímku „docela hvězdné“. V dalších rolích jsou Taťjana Medvedcká, Václav Neužil, Bára Milotová nebo Jaroslava Pokorná.

Maminka ve filmu mluví z rádia, sestra hraje na saxofon

Do vytváření drobných součástí filmu mladá režisérka zapojila i svou vlastní rodinu. „Na pozadí oslavy zní rádio, tam mluví moje máma, která to nahrála, taky jsem poprosila sestru hudebnici, aby mi nahrála saxofon a hudbu jsem dělala se svým přítelem, skladatelem,“ uzavírá Švarcová.

Na film Johany Švarcové se mohou na konci března těšit jablonečtí diváci. Do té doby se také dozvědí, jak dopadl v hodnocení poroty o nejlepší studentský film loňského roku. Vyhlášení ceny Magnesia 2016 za nejlepší studentský film bude 4. března v pražském Rudolfinu při předávání Českých lvů.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio