Mladí moderátoři z celé republiky poměřili v České Lípě své komunikační schopnosti

Samostatné moderování, rozhovor, nebo improvizované komentování krátké filmové ukázky. To byly disciplíny, kterými si musela projít bezmála šedesátka soutěžících v České Lípě. Základní škola Slovanka tam (v úterý) uspořádala desátý ročník celostátní soutěže Mladý moderátor, tentokrát s podtitulem kouzelný moderátor. Svůj um předvedly děti ze základních i středních škol.

Na samém začátku klání museli všichni soutěžící hromadně složit slib, že budou soutěžit čestně. „Mladý moderátor je pro děti, které rády mluví, rády komunikují a jsou aktivní. Soutěžící se dva měsíce připravují, projdou regionálními koly,“ vysvětluje za organizátory ze ZŠ Slovanka Tomáš Policer.

Z Brna až na sever Čech

Nejvzdálenější soutěžící byli až ze Zábřehu na Moravě, hanácké Přelouče nebo Brna. „Děti jsou šikovné, dokonce bych řekl, že mladší děti jsou šikovnější než ty starší,“ říká jeden z porotců, kouzelník Richard Nedvěd. Mezi disciplíny patřilo třeba komentování němého videa bez jakékoliv přípravy, improvizovaný rozhovor nebo minutový výstup na téma kouzel, kdy bylo důležité zaujmout porotu i diváky.

Pořadatelé se ujali úvodního slova soutěže Mladý moderátor. Pak už nechali chopit se mikrofonů dětské soutěžící

„Od prváku střední se do soutěže přihlašují každý rok, vždycky ze sebe shodím kus trémy, pomáhá mi to i v osobním životě a při prezentaci,“ říká zkušená soutěžící Magdalena Nešněrová. A motivace, proč jít do soutěže? „Překonat sám sebe,“ odpovídá rozhodně studentka. Celorepublikového klání soutěže Mladý moderátor se letos zúčastnilo přes padesát soutěžících.

Spustit audio