Montovna autodílů nakonec zřejmě ve Vratislavicích kvůli prostestům nebude

2. červenec 2015

Podnik na výrobu autodílů Inteva Liberec se kvůli protestu lidí ze Zeleného údolí v libereckých Vratislavicích poohlédne i po jiných pozemcích, kde by mohl postavit moderní montovnu.

„Poohlédneme se po jiných variantách,“ prohlásil 1. července večer po setkání s obyvateli sídliště Zelené údolí v libereckých Vratislavicích ředitel závodu Inteva Filip Salač.

Montovna autodílů se musí vystěhovat ze současného areálu v Hanychově do konce roku. Pro novou budovu si firma vyhlédla pozemek u sídliště kde je teď hlučná drtírna kameniva a sklad sypkého materiálů. Lidé, kteří bydlí v nedalekých panelových domech, by ale s montovnou souhlasili pouze za splnění řady časově náročných a finančně nákladných podmínek.

Více míst na parkování pro zaměstnance nové montovny než plánovaných 120, novou silnici pro kamiony, vzrostlé stromy tvořící bariéru mezi montovnou a obytnými domy a další požadavky měli obyvatelé sídliště Zelené údolí ve Vratislavicích na veřejném setkání s investory a projektanty nové montovny. Někteří montovnu nechtěli ani za nic, preferují, aby Vratislavice nebo Liberec pozemky odkoupily a udělaly tam třeba park.

„Když se někde postaví nové byty, tak je šílené tam postavit novou fabriku, to je proti lidskosti.“ Myslí si Jiří Dušek. Podle Ludmily Krátké, které bydlí kousek od skládky kameniva, je montovna lepší, než to, co tam teď lidi obtěžuje. „Když tam bude všechno, co má být - čisté, krásné… Co tam je teď, to je katastrofa. Tam se nehledí na lidi, práší se, jsou tam tuny písku, děti tam chodí mezi kamiony, přijedete s umytým autem a máte ho hned špinavé.“

Zaslané námitky proti záměru montovny už ale způsobily to, že Liberecký kraj rozhodl o nutnosti vypracovat studii vlivu stavby na životní prostředí EIA. Ta by ale trvala hodně měsíců a firma se musí přestěhovat už koncem roku.

Inteva teď bude muset vymyslet alternativní řešení

„Pro nás to znamená velké zpoždění a bohužel se nedostáváme k podmínkám, za kterých by byli obyvatelé ochotni akceptovat náš provoz. My se snažíme dělat ústupky, ať už s počtem parkovacích míst, zatravněnou plochou, byly tady i návrhy, že bychom vybudovali pro děti hřiště, upravili logistický tok, aby kamiony nejezdily kolem panelových domů, jsou tady smíšené názory, takže ta benevolence, že by to bylo nakonec povolené, tady není,“ zklamaně konstatoval po setkání s lidmi ze Zeleného údolí ředitel Intevy Filip Salač.

Podle něj se teď firma poohlédne po alternativních řešeních. Mezi ně patří i varianta pozemků mimo Liberec.

V Zeleném údolí by v případě, že by Inteva definitivně ohlásila odchod, zůstala drtírna a skládka kameniva. Podle náměstkyně libereckého primátora Karoliny Hrbkové ze Změny pro Liberec by muselo město razantněji neutěšenou situaci řešit. Na odkoupení pozemků peníze nemá.

„V nejbližší době můžeme jednat s majitelem té plochy, aby ty negativní aktivity utlumil. Snažíme se o to prostřednictvím krajské hygieny a inspekce životního prostředí. Do budoucna se můžeme bavit o změně územního plánu, abychom přesně věděli, co tam může a co nemůže vzniknout.“

Spustit audio