Mše, stříhání ovcí i trenažér dojení. Taková bude Svatojánská pouť na Prosečském hřebeni

16. říjen 2017

Na Prosečském hřebeni pod Ještědem bude v neděli živo. V hostinci U Šámalů a na loukách před ním se bude konat tradiční Svatojánská pouť. Nebude chybět katolická mše, ani ukázky podještědských lidových zvyků, písní a krojů. Návštěvníci také naživo uvidí stará řemesla, ochutnají regionální jídla nebo si můžou zkusit podojit kozu na originálním trenažéru.

„Když si budete chtít zkusit podojit krávu nebo kozu, budete mít možnost. Bude tady trenažér, ne tedy živou, protože to by bylo týrání zvířat, ale bude tady trenažér a budete si moct vyzkoušet jaké to je,“ popsal Pavel Michal, který Svatojánskou pouť pod Ještědem organizuje.

Návštěvníci uvidí stará řemesla i dovednosti, například stříhání ovcí

A co ještě bude k vidění?

„Přijde střihač ovcí a ostříhá je před vámi. Budou tady kozy, budeme kovat koně, žhavejma podkovama, jak se to má správně dělat. Je to děláno hlavně pro místní lidi. Hlavní hvězdou jsou proto Horačky, což je folklorní soubor. Budou předvádět spoustu tanců, zvyků. Stojí to za to, je to jak se tady žilo před sto lety,“ popsal další program Pavel Michal.

Jedním z hlavních bodů programu ale bude mše pod širým nebem, která začne ve dvě hodiny odpoledne u tamního kamenného oltáře.

„Pan arciděkan bude mít hodinovou mši. Celebrovat mu budou místní faráři, přijede v kočáře. Je to úžasný zážitek,“ uvedl Pavel Michal, který ji doporučuje i nevěřícím. Ve spojení s výhledy do krajiny pod ještědem to může být povznášející zážitek.

Svatojánská pouť přiblíží lidové zvyky, tance, písně i kroje z Podještědí

A jak se na Svatojánskou pouť dostat? Autem to nejde.

„Na webových stránkách je pět tras. Nejkratší vede z Trnčí, to je zhruba kilometr a půl. Nejdelší je z Horního Hanychova. A pro ty, kteří opravdu nemohou dojít, tak jezdí autobus. Ale jinak se sem autem nedostanete, silnice je zavřená, protože na pouti se chodí pěšky,“ uvedl Pavel Michal. Pouť začíná v neděli v 10 hodin a potrvá až do večera.

autor: David Hamr
Spustit audio