Mšeno: Lidé si stěžují na páru valící se z komína, teplárna slibuje nápravu

26. květen 2016

Obyvatele Mšena v Jablonci nad Nisou obtěžuje pára a mlha, která se valí z tamějšího komína. Místní si na problémy s komínem stěžují už několik měsíců. Ve Mšeně ho nechala postavit teplárna při modernizaci sítě centrálního zásobování teplem. Firma o problému ví a slibuje jeho nápravu. Místní se ale zatím nedočkali.

„Problém je hlavně v tom, že nám bylo před výstavbou řečeno, že se zpracovala studie, která vylučuje možnost, že by zplodiny z toho komína nějakým způsobem obtěžovaly,“ říká Petr Švejnar z bytového družstva Mechová, který se snaží společně se svými sousedy už několik měsíců bojovat za to, aby páry z komína neobtěžovaly místní lidi. „Když se to postavilo a uvedlo do provozu, tak jsme s úžasem zjistili, že situace je úplně obrácená, inverze způsobuje, že to jde přímo do oken a obtěžuje to zápachem,“ dodává Petr Švejnar.

Páry jdou z komína jenom za určitých klimatických podmínek, záleží na venkovní teplotě i na tlaku. Někdy byly panelové domy v Mechové doslova zahalené do mlhy i několik dní, vzpomíná Petr Švejnar: „V té době jsem byl nemocen a tři dny jsem vůbec nemohl otevřít okno.“

Mšeno v Jablonci nad Nisou a teplárenský komín, na jehož výpary si stěžují místní obyvatelé

Jablonecká energetická o problému ví a uznává, že páry z komína okolí nepříjemně obtěžují.

„Od prvního momentu, kdy se spustila kotelna, nám bylo jasné, že ten komín má nějaký problém,“ říká Miloš Vele, jablonecký radní za ODS a předseda představenstva Jablonecké energetické. „Nejprve jsme to reklamovali u projektantů, oni nám počty dokázali, že problém tam není a my jsme se rozhodli, že na vlastní náklady komín upravíme, aby okolní nájemníci byli spokojení,“ doplňuje Miloš Vele.

Problém s parní mlhou by prý bylo možné vyřešit navýšením komína. „Komín se navýší a potom se tam mohou provést technická opatření, že zvýšíte rychlost proudění spalin a rozptylový mrak se bude realizovat ve větší výšce,“ říká Miloš Vele.

Bytové družstvo Mechová jednalo už s několika energetiky, podle některých prý ani navýšení komína nemusí nic vyřešit.

autor: sas
Spustit audio