Mufloni odchycení v oboře Vřísek na Českolipsku poputují do Bulharska

27. leden 2016

Přibližně sto padesát muflonů z České republiky oživí jejich populaci v Bulharsku. Z desítek muflonů pro Bulharsko se jich třicet dva chytá v oboře Vřísek na Českolipsku. Odtamtud poputují zvířata do revíru v části bulharského pohoří Západní Rodopy.

Odchyt muflonů se obejde bez pastí. „Odchytová zařízení jsou v roklích obory, kde se zvěř zdržuje,“ vysvětluje oborník Ladislav Masopust. Během odchytu čekají oborníci v krmelci, až do takzvaného chytáku vejde určitý počet zvěře.

„Z odchytového zařízení je ke krmelci natažené lanko, za které pak zatáhneme a vrata se zavřou," popisuje Ladislav Masopust postup při lapení zvířat.

Oborníci ve spolupráci s veterinářem zvířata roztřídí na ta, která ještě v oboře zůstanou, a ta, která čeká cesta do Bulharska. „Veterinář odebírá vzorky trusu a krve, podle toho jedince vybíráme,“ říká oborník. Myslivcům k odchytu pomohla i mrazivá zima.

„Celkem je tu dvacet dva kusů, které půjdou do Bulharska, denně jim musím vozit seno, řepu, vodu a nějaký oves," doplňuje Ladislav Masopust.

Sto padesát muflonů by se z Čech do Bulharska mělo přesunout v následujících dnech. Začátek svozu začne na Českolipsku.

Spustit audio