Muzejní noc přilákala v Liberci i Jablonci tisíce lidí

21. květen 2016

Zábavné kvízy, jablonecké perličky, swing, loutkové divadlo, výstavy moderních soch i sto let starých obrazů, auto veterány, německé bratwursty i oblíbená hračka jojo. Tohle všechno čekalo na začátku víkendu na návštěvníky Muzejní noci v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Podívat se přišly tisíce lidí a nejvíce je lákalo to, co jinde nemají - tedy možnost vystoupit na věž severočeského muzea, dát si klobásu podle stovky let starého receptu nebo se svézt historickou tramvají a starým autobusem Škoda RTO. A v neposlední řadě si zatočit klikou od flašinetu.

Ten hrál před severočeským muzeem. Poblíž stála stará benzínová pumpa. Všichni se u ní fotografovali, stejně jako u velocipédu. V muzeu lákala otevřená stálá expozice i výstavy - třeba ta plná fotografií stromů v Jizerských horách. Pod schodištěm na věž se tvořily velké fronty - nahoru se chtěly podívat stovky lidí - stejně jako na terasu na střeše muzea, kam se běžně nesmí. Hned vedle - v Lázních - se mohli diváci nejen dívat, ale také zapojit ruce, říká lektor Jirka. „Děláme tady – prostě jojo,“ vysvětlil. Zájem byl obrovský.

V Technickém muzeu provázel automobilový nadšenec Petr Kumpfe. Stejné davy stojí také před stánkem s velmi oblíbeným německým nápisem - bratwurst. Pokračuje ředitel galerie Lázně Jan Randáček. „Připravili jsme občerstvení – třeba originální bratwursty z 18. století.“

„Líbí se nám tady, nejsme tady poprvé,“ řekla Věra Skřivánková, která také přišla v pátek na muzejní

autor: sas
Spustit audio