Muzeum v Mimoni na Českolipsku vystavuje několik set kraslic

Kraslice ozdobené korálky, bižuterií, slámou, nebo vrtané a zdobené voskem. Mezi exponáty jsou také kousky vyrobené ze pštrosích vajec.

Mezi několika sty barevnými kraslicemi nechybí ani kousky vyrobené ze pštrosích vajec. Další uvnitř skrývají nejrůznější postavy. Velikonoční ozdoby od profesionálních maléreček, nadšených dobrovolníků i dětí, doplňují kroje z nejrůznějších koutů České republiky.

Ve skleněných vitrínách jsou doslova stromečky z kraslic. „Tyto vitríny máme zapůjčeny z galerie kraslic v Libotenicích. Tato galerie sdružuje všechna malíře a malířky z celé české republiky, popisuje Lenka Proboštová, pracovnice muzea.

Namátkou třeba Velvary, Uherské Hradiště, Vacenovice, Rychnov nad Kněžnou... „Z muzea v Libotenicích máme přesně tisíc třicet pět kraslic,“ doplňuje Lenka Proboštová.

Na výstavě lze obdivovat například tzv. madeirovou techniku, kdy jsou skořápky vrtané a prořezávané a zdobené voskem na způsob krajky.

„Jestliže máte slabý vrtáček, prorazí se skořápka celkem rychle,“ popisuje technologii výroby autorka těchto kraslic Lenka Divišová, „pak vyměníte za silnější a silnější.“

Skořápka je u madeirové techniky mnohem křehčí a kraslice často praskají.“Nejhorší je, když se vám to až ve chvíli, kdy je vejce hotové a umisťujete na něj mašličku,“ usmívá se výtvarnice.

Mezi exponáty jsou i kusy obřích rozměrů, a to z pštrosích vajec. Uvnitř jednoho z nich může návštěvník malým okénkem uvidět výjev ukřižování Krista. „Kromě samotného Ježíše na kříži jsou tam ještě další čtyři figury,“ poznamenává Lenka Proboštová z mimoňského muzea.

O patro níž na diváka čeká výstava lidových krojů – celkem dvacet tři. Osm z nich na pannách v životní velikosti a patnáct na malých panenkách. „Nicméně jsou autentické k danému kraji,“ říká Lenka Proboštová.

Výstava kraslic a krojů potrvá do poloviny dubna.

Muzeum v Mimoni na Českolipsku vystavuje několik set kraslic
Spustit audio