Myslivci na Frýdlantsku se vydali na lov divočáků. O maso se podělí s farmáři, kterým prasata spořádala část úrody

29. prosinec 2015

V oblasti na Hartě v Předláncích na Frýdlantsku musí být dnes (29.12.) lidé obezřetní. Na hon divočáků se do tamního lesa vydávají desítky myslivců. I když tam divoká prasata nejsou přemnožená tak, jako třeba na Českolipsku, chtějí jejich počty omezit.

Podle hospodáře mysliveckého spolku v Předláncích Josefa Hrdiny se na hon vydá zhruba 80 myslivců. Věří, že jich bude dost na to, aby mohli celý les dobře obšancovat a divočáci neutekli. Jsou to prý velmi chytrá zvířata, moc dobře vědí, kde by našla azyl - v sousedním Polsku jim žádná brokovnice nehrozí, a tomu se budou snažit myslivci dobrou strategií zabránit.

Divočáci na Frýdlantsku představují menší problém než jinde v republice

Na Frýdlantsku není ta situace kritická, jako třeba na Českolipsku, kde jich už myslivci vystříleli tisíce ,ale stále je to tak zhruba 40 procent každoročního přírůstku. Bachyně se oselí třeba i v listopadu - selátkům se i v zimě díky teplému počasí mimořádně daří.

Na Frýdlantsku je výhodou to, že na tamních polích farmáři nepěstují kukuřici, kterou divočáci milují a chodí na ni hlavně do sousedního Polska, kde jsou pro ni vhodnější podmínky. I tak ale populace divočáků hodně rozrývá pastviny místních zemědělců, milují taky kořenovou zeleninu na zahrádkách a proto je nutné jejich stav snížit.

Pokud bude maso divočáků po veterinární stránce v pořádku, tak maso skončí na pekáči v rámci výroční myslivecké schůze. Část úlovku taky dostanou lidé, kterým černá zvěř způsobila škodu.

Spustit audio