Na 100 elitních libereckých vojáků nabídlo svou kostní dřeň. Nechali se zapsat do registru dárců

2. květen 2017

Do libereckých kasáren přijeli lékaři z pražského IKEM. Vojákům z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany odebírali krev. Stovka chemiků se totiž nechala zapsat do registru dárců kostní dřeně. V budoucnu tak můžou pomoct pacientům s leukémií a dalším onemocněním krvetvorby.

Zápis vojáků do registru dárců kostní dřeně zorganizoval nadrotmistr Michal Janáč. "Vzniklo to úplně náhodou, když jsem se bavil s kolegou, který přišel s tím, že se chtěl přihlásit, ale řekli mu že už je příliš starý. Liberecký registr totiž spadá pod Plzeň, kde mají věkový limit 35 let. Pak jsem zjistil, že IKEM má možnost vstoupit do 40 let věku," popsal jednatřicetiletý Michal Janáč, který je zaregistrovaný jako možný dárce kostní dřeně už od svých osmnácti let. Jako dárce zatím vybrán nebyl, u IKEM ji ale může darovat až do 55 let.

"Takže jsem s kolegou rozjel náborovou akci, zjistil jsem, že se nám dobrovolně přihlásí kolem sta lidí. Každej slyší na to, že by mohl někdy v budoucnu zachránit lidský život," doplnil Michal Janáč. Když začal nábor organizovat, zjistil, že mnoho vojáků, stejně jako on, už v registru dárců je. "Na jedný rotě to byla skoro půlka lidí, protože tam měl někdo v minulosti problém v rodině, takže se tam kamarádi přihlásili," dodal Janáč.

Liberečtí chemici se nechali zaregistrovat mezi dárce kostní dřeně

Institut Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM)
IKEM je největší superspecializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v České republice. Už více než 45 let se zaměřuje na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé České republiky. IKEM tvoří 4 odborná centra, 8 klinik a 15 odborných pracovišť, základen a laboratoří. Z celkového počtu 1700 pracovníků je více než 300 lékařů a 600 všeobecných sester.

Dobrovolníky z řad vojáků registrovala v libereckých kasárnách Gabriela Hošková z IKEM. "Tady je to pro nás úplný ráj. Málokoho jsme tady odmítli. Jsou to zdraví, především muži, svalnatí. A to je dobře pro ty pacienty, kteří podstupují transplantaci kostní dřeně. Zjišťujeme, že právě vojáci, tím že jsou pravidelně zdravotně kontrolovaní, tak jsou pro nás ideální zájemci púro vstup. Například u studentů vidíme mnohem více zájemců, které musíme kvůli zdravotním překážkám odmítnout," popsala Gabriela Hošková a doplnila, že během jejich působení na zahraničních misích budou vojáci z registru dočasně vyňati.


IKEM aktuálně vyhledává 40 dárců pro dospělé i dětské pacienty. V registru je 27 000 dárců, ale pravděpodobnost, že se najde vhodný dárce je pohé 1%

autor: Eva Malá
Spustit audio