Na Českolipsku mohou lidé kombinovat výlet vlakem s cykloturistikou a nepotřebují k tomu ani vlastní kolo

24. duben 2015

Dráhy otevřely na nádraží v Doksech a Mimoni na Českolipsku půjčovnu kol. Lidé teď mohou bez problémů kombinovat výlet vlakem s cykloturistikou a nemusejí se ani vracet tam, kde si kolo vzali. Ve dvou půjčovnách na Českolipsku je k dispozici skoro 20 kol. Milovníci výletů na kole tak mohou například vyrazit směrem od Máchova jezera do zachovalé přírody v okolí Ralska.

Půjčovna kol je nově i na nádraží v Doksech. Na výletníky jich tam čeká deset. Nechybí dětská, dámská, pánská i s dětskou sedačkou. Kolo, které si lidé půjčí v Doksech, a pak na něm vyrazí do okolí, nemusí vracet přímo v Doksech.

„Může se vrátit v Doksech, ale i ve stanici Mimoň, nebo v České Lípě. Mělo by to být v rámci pracovní doby. Musíme nejprve upozornit, v kolik hodin se pokladny otevírají a zavírají, aby lidé nepřijeli pozdě,“ vysvětluje pokladní dokského nádraží Ivana Tomková. Přesto je možné si kolo půjčit třeba ve čtyři odpoledne a vyrazit na podvečerní cyklistický výlet.

„Můžete kolo vrátit druhý den za jednu jednodenní sazbu,“ doplňuje Martin Špaček z Českých drah a pokračuje: „Zájemců bude hodně, protože denně jsou procesí s dotazy. Vypadá to, že v květnu bude spíš vyprodáno. Přijdete, zaťukáte na okénko a může se stát, že se na vás pokladní pěkně usměje, ale řekne, že kola nemáme. Lepší by bylo si kolo v té hlavní turistické sezoně rezervovat dopředu.“

Kolo se rezervovat dá, ale jen v dané stanici kde je půjčovna. Rezervovat si kolo v Doksech například prostřednictvím stanice v Děčíně zatím možné není.

Ivana Tomková v drážní půjčovně kol v Doksech

„Je možné, že příští rok nakoupíme kol víc, rozšíříme počet půjčoven i možností, ale nejprve musíme vyhodnotit a zmapovat zájem. V Ústeckém kraji půjčovny existují. V České Lípě, kromě toho, že můžete vrátit naše kolo, tak je na dobré cestě domluva s ústeckým Zákaznickým servisem Českých drah, že bude možné z Ústí nad Labem nebo Děčína přijet na kole a vrátit ho u nás v České Lípě.“

Proč vznikly nádražní půjčovny kol právě v Doksech a Mimoni? Jedná se zkrátka o turisticky atraktivní oblast.

V Libereckém kraji vznikly drážní půjčovny kol v Doksech a Mimoni. V Ústeckém kraji už fungují v Děčíně, Lovosicích nebo Roudnici nad Labem.

Spustit audio