Na Dutý kámen se dostanete bezpečněji! Cvikov vybudoval pro turisty parkoviště, aby nemuseli přebíhat silnici

19. listopad 2015

Přírodní památku Dutý kámen u Cvikova na Českolipsku ročně navštíví stovky lidí. Dosud museli turisté parkovat podél frekventované silnice I/13 a často jí i nebezpečně přebíhali. To ale skončilo. Městu se po letech, kdy muselo dát přednost jiným investicím, podařilo pro návštěvníky postavit u silnice malé parkoviště.

Cesta na Dutý kámen vede do strmého kopce. Přírodní památka leží hned vedle silnice I/13 směrem ze Cvikova na Liberec. Místo navštěvují stovky turistů skoro celý rok. Ti dosud parkovali u silnice, hned pod kopcem.

„Právě to parkování u silnice bylo velice nebezpečné. Proto se město rozhodlo vytvořit tu parkovací plochu,“ vysvětluje Erika Lázničková z městského odboru majetku.

Vyhledávaný turistický cíl nabízí mimo jiné i zvláštní přírodní úkaz. Tím jsou vějířovitě rozprostřené sloupce, takzvané varhany. Tady jsou ale menší a nejsou z čediče, ale z pískovce. Z vrcholu hřebene je pak malebný výhled do okolní krajiny.

Nová cesta a malé parkoviště u silnice I/13

Z rozcestí, které je na původní cestě vedoucí na vrchol, je vidět zmiňovaná silnice. „Auta, která tam stála, představovala riziko. Bylo to nebezpečné z hlediska provozu. Je tam jen krajince. Většinou lidé parkovali na té straně směrem ze Cvikova do Liberce, tedy na té, co je blíž. Stávalo se, že ti, co přijeli z druhé strany, pak na silnici dělali manévry a otáčeli se. To bylo také nebezpečné. Byl to také důvod, proč město zřídilo parkovací místo, které je stranou.“

Parkoviště vzniklo místo vjezdu na skládku

„Protože se likvidovala bývalá skládka u Drnovce, po pravé straně ve směru na Liberec. Bylo to oplocené. Ten plot jsme odstranili, zatravnilo se to a zrekultivovalo. Na té cestě, která vedla k té skládce jsme udělali prostor, kde mohou lidé zaparkovat. Je to až pro pět aut – to, si myslím, je dostatečné,“ vysvětluje, jak vzniklo místo pro parkování starosta Cvikova, Jaroslav Švehla z ODS a dodává, jak se při stavbě postupovalo.

„Měli jsme tam udělané tři vrty a kontrolovalo se to. Nebyl tam žádný splach. Nic tam nebylo, ani toxické látky. Pak jsem rozhodli, že se to zasanuje tak, aby ten prostor byl zahrnutý. Dali jsme tam část hlíny, kterou jsme měli vybagrovanou z rybníku Internát, který jsme dělali před třemi roky. Pod to se dal jíl a nakonec se to osilo, takže dnes je tam zelená plocha.“

Bezpečné místo pro parkování funguje už několik týdnů, a přestože je po letní turistické sezoně, využilo ho už několik desítek turistů.

Spustit audio