Na Grabštejně ukazovali, jak slavila Velikonoce šlechta
Hrad Grabštejn se velikonočně proměnil a návštěvníci se tam dozvěděli, na čem si pochutnávala šlechta.
Kroupy, hrách a kopřivy. I tato veskrze obyčejná jídla měla v období Velikonoc na stole také šlechta v 16. století. Jaké měly svátky význam a jaké zvyky se držely, se mohli dozvědět ti, kteří během svátků přijeli na hrad Grabštejn. Interiéry byly velikonočně vyzdobené, děti si mohly vyrobit velikonoční dekoraci a odnést si ji domů.
„Jedly se luštěniny, hrách, kroupy, pekl se beránek, mazanec, který se nakrojil uprostřed do kříže, na stole jsou i jidáše,“ vyjmenovává a ukazuje na stůl průvodkyně Jaroslava Neumannová. Výzdobu připravovali pracovníci hradu déle než týden. Jak říká kastelánka Iva Bártová, měla na starosti pečení, její zástupkyně vaření.
Původně gotický hrad Grabštejn z poloviny 13. století přestavěli v 16. století na renesanční zámek. Podobu změnila i původní kaple sv. Barbory, která je dnes renesančním skvostem. Posledními vlastníky byli Clam-Gallasové, kteří hrad získali v roce 1704. Objekt poprvé zpřístupnili veřejnosti v roce 1993, kdy se konal první ze zde každoročně pořádaných benefičních koncertů ve prospěch hradu.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Máme potřebu hledat střední cestu a nevyčnívat, ale proč nebýt ambiciózní, říká ekonomka
-
ŽIVĚ: Hokejisté Pardubic hostí v pátém finále Třinec, Radiožurnál Sport vysílá v přímém přenosu
-
Tři roky ‚pokání‘ za mši za Navalného. Pravoslavná církev v Rusku suspendovala kněze, který vedl tryznu
-
Hrad zveřejnil zápis z jednání o důchodech, ANO zvýšení hranice pro odchod do penze nerozporovalo