Na liberecké univerzitě funguje laboratoř progresivních technologií

11. prosinec 2012

Na liberecké univerzitě otevřeli novou laboratoř. Budou se v ní ve spolupráci s firmami z celého Česka vyvíjet nové materiály pro automobilový průmysl, zdravotnictví a řadu dalších oborů.

V současnosti tam například pracují na velice účinné ochranné masce, kterou by mohli využívat hasiči, vojenští chemici nebo zdravotníci. Maska by měla poskytovat například perfektní bakteriologickou ochranu.

Nové laboratoře v nedávno otevřeném Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace se podle jejich šéfa Jaromíra Moravce zaměřují při výzkumu na čtyři oblasti: „Svařování, slévárenství, zpracování plastů a tváření...“

Laboratoře spolupracují s řadou firem. Karlovarskou GDK podle Petra Kůse nejvíce zajímají materiály s přírodními plnivy: „Jednou z oblastí, kterou se zabýváme, je výroba obalů s biopolymeru. Například rozložitelné obaly pro použití v potravinářství – například pro jogurty, nápoje a tak dále.“ Nově vyvíjené materiály na bázi škrobu nebo polymeračních kyselin lze dokonce kompostovat a pak použít na zahrádku jako hnojivo.

V medicíně lze tyto bioobaly využít na přepravu biomateriálů. Velkou budoucnost pro třeba automobilový průmysl vidí vedoucí oddělení průmyslových technologií liberecké univerzity Petr Lenfeld v materiálech, ve kterých jsou syntetická a skleněná vlákna nahrazená přírodními kokosovými nebo lněnými vlákny a bambusem. Do plastů se budou přidávat jako nanoplniva - budou zdravotně nezávadná a přitom i dobře odbouratelná.

Laboratoř vyvíjí i speciální lepidla do automobilů. Mezi lepidla patří naplňovací, spojovací a odhlučňovací hmoty i strukturní pěny. Všeho toho materiálu je v moderních autech čím dál víc a znamenají jedno - větší pevnost a tím pádem větší bezpečnost.

Spustit audio