Na Liberecku hrozí kůrovcová kalamita. Škůdci se rozšířili po suchém létě

Lesníci varují před kůrovcovou kalamitou v Libereckém kraji. Hmyzí škůdci se rozšířili kvůli suchému létu, které smrky oslabilo. Pokácet musejí zatím stovky, možná i tisíce stromů a hrozí, že lýkožrouti se budou šířit dál. Liberecký kraj pomůže 2,5 miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůrovec je pod kůrou

Kůrovec je pod kůrou | Foto: Šárka Škapiková

„Příběh začíná suchem v loňském roce, kde de facto došlo k razantnímu oslabení smrkových porostů. Přestaly tak být obranyschopné proti tomuto hmyzu. Strom se nemůže bránit díky tomu, že bylo tak obrovské sucho, že neměl tolik mízy, která by zavalila vývojová stádia brouků,“ říká šéf městských lesů Liberec Jiří Bliml.

Situace je vážná, hrozí kůrovcová kalamita. Liberecký kraj pomůže, slibuje hejtman Martin Půta za Starosty a nezávislé. „Liberecký kraj ke svému pravidelnému programu na obnovu sadby v lesních porostech v kraji vypisuje ještě mimořádný dotační program, který se bude týkat následků sucha z roku 2015.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Libereckém kraji hrozí kůrovcová kalamita. K zemi budou muset jít možná tisíce stromů. Natáčela Šárka Škapiková

Kůrovec se šíří hlavně lesními hustými porosty, město jako takové neohrožuje. „Na veřejných plochách jsme se setkali v posledních zhruba deseti letech asi se dvěma případy. Bylo to na jednotlivých stromech, které byly okamžitě odstraněny,“ uzavírá Lucie Sládková z libereckého odboru ekologie.

Už teď se už ale musely v městských lesích pokácet desítky stromů. A další se ještě budou kácet. Lesníci se snaží šíření kalamity zabránit i instalací speciálních lapačů. „To je jedna z dalších metod. Jedná se o lapače s feromonovým odparníkem,“ doplňuje Bliml.

Lapač kůrovce | Foto: Šárka Škapiková

ČRo, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme