Na silnici R35 mezi Libercem a Turnovem nebudou muset mít řidiči dálniční známku

28. prosinec 2015

Při cestě po rychlostní silnici R35 mezi Libercem a Turnovem nebudou muset mít řidiči od 1. ledna 2016 na svých vozech dálniční známku. Změní se totiž její zařazení. Původně to měla být podle nového zákona o pozemních komunikacích dálnice druhé třídy. Kvůli nevyhovujícím technickým parametrům ji ale nakonec silniční odborníci zařadili do kategorie silnic první třídy. Na ní bude platit maximální povolená rychlost 110 kilometrů v hodině. Na řadě míst se ale bude stejně jezdit 130.

„To je fajn, že za tu známku nebudu muset platit, a ta rychlost mi vůbec nevadí,“ reaguje na novinku mladá řidička Dominika z Liberce.

Rádi jsou taky šoféři z Hodkovic a okolních obcí, kteří jezdí autem do práce do deset kilometrů vzdáleného Liberce a dálniční známka se jim nevyplácela. Proto upřednostňovali jízdu po komplikovaných objízdných trasách po silnicích 3. třídy. Od nového roku budou v práci za deset minut.

Nezařazení silnice z Liberce do Turnova do sítě dálnic se ale nelíbí primátorovi Liberce Tiborovi Batthyánovi z hnutí ANO.

„Budeme jediné krajské město, které nebude dopravně přístupné jednak po rychlostní silnici ani rychlým železničním spojením. Došlo by k jakémusi odtržení. Já osobně bych byl nerad, aby se komunikace přeřadila do silnic I. třídy. A s ohledem na to, že budoucnost patří elektronickým vinětám, kde budou nějaké kategorizace, když bude někdo chtít jezdit jen po svém kraji, bude to mít levnější, tak na dva, tři, čtyři roky to řešit jen takhle, že se nebude platit v tomto období dálniční známka, že to není řešení.“

Batthyánův stranický kolega, ministr dopravy Dan Ťok, při své nedávné návštěvě Liberce slíbil, že se na možnosti změny kategorizace silnic podívá.

„Já to musím samozřejmě probrat u nás na úřadě, protože pro to měli naši pracovníci na strategii nebo na infrastruktuře a Ředitelství silnic a dálnic určitě své důvody. Musíme to prodebatovat.“

Se zařazením silnice z Liberce do Turnova do dálnic II. třídy nesouhlasí Liberecký kraj

„Cesta zpátky od toho označení silnice první třídy na dálnici druhé kategorie není. Prostě proto, že parametry silnice, zejména poloměry oblouků, nevyhovují té vyšší kategorii,“ zdůrazňuje liberecký hejtman Martin Půta za Starosty a nezávislé.

V souvislosti se změnou kategorizací silnic se po celém Česku teď ve velkém mění značky s povolenou rychlostí. I na silnici z Liberce do Turnova. Nově tam na bezpečných úsecích přibyly značky, kde je povolená rychlost 130 kilometrů v hodině. Hejtman ale chce, aby u Hodkovic platila stodesítka.

„Vzhledem k těm nehodám mezi Hodkovicemi a Rádelským mlýnem by to zvýšení rychlosti na 130 nepřineslo nic dobrého.“

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa tam zřejmě nakonec stodesítka bude. „ Z toho důvodu, že silnice je stavěná na návrhovou rychlost 80 kilometrů v hodině, a ty plomby směrových oblouků jsou velice malé.“

Krajský úřad v Liberci současně řeší zvýšení rychlosti na tří a čtyřpruhových silnicích I. třídy, Liberec - Bílý Kostel - Hrádek nad Nisou a Liberec - Kunratice směrem na Jablonec, kde se jezdí zatím 90. Projednání žádosti a osazení nového dopravního značení se tam předpokládá v polovině roku 2016. Na místech, kde to dovoluje dopravně technický stav, se počítá se zvýšením rychlosti na 110 km/hod.

Spustit audio