Nanovlákna libereckých vědců pomohou tělu vytvořit si vlastní cévu

12. duben 2016

Vědci z Technické univerzity v Liberci dnes (12.4.) představí svůj nejnovější objev - cévní náhrady z nanovláken. Za vědeckou novinkou stojí práce mezinárodně uznávaného týmu expertů z Textilní fakulty. Nová nanovlákenná struktura by do budoucna mohla nahradit méně spolehlivé materiály.

Objev výzkumného týmu v liberecké univerzity je převratný především v tom, že jde o uměle vyrobené vlákno, které se umí chovat jako přírodní. „My vlastně jen pomůžeme přírodě, aby si vytvořila vlastní cévu,“ vysvětluje vědec Petr Mikeš.

„Je to alternativa k současně existujícím by-passům. Existují biologické štěpy, které se odebírají přímo pacientům a umělé, které ale z dlouhodobého hlediska selhávají,“ vysvětluje členka výzkumného týmu Jana Horáková.

Jana Horáková představuje nové cévy z nanovláken

„V současné době neexistují adekvátní cévní náhrady a je důležité říct, že největší počet úmrtí je kvůli kardiovaskulárním chorobám,“ dodává Mikeš.

Výsledkem pětiletého výzkumu libereckých vědců jsou dvouvrstvé cévní náhrady, kde nanovlákenná struktura velmi přesně napodobuje mezibuněčnou hmotu v cévách. Buňky z cévního řečiště, krve a okolního prostředí postupně osidlují prostory mezi vlákny a zároveň začínají produkovat vlastní mezibuněčnou hmotu.

Tato nová cévní náhrada výrazně snižuje riziko krevních sraženin po implantaci a může v budoucnu nahradit současně používané materiály.

autor: sas
Spustit audio