Napadená kadeřnice z Hořic prý poznala jako útočníka Nečesaného

Kadeřnice, kterou někdo předloni brutálně napadl v Hořicích na Jičínsku, dnes u soudu uvedla, že jako útočníka poznala Lukáše Nečesaného. Při původním jednání si tím nebyla stoprocentně jistá. Nečesaný, který je z pokusu o vraždu kadeřnice obžalovaný, dnes před Krajským soudem v Hradci Králové zopakoval, že trvá na své nevině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný z pokusu o vraždu Lukáš Nečesaný

Obžalovaný z pokusu o vraždu Lukáš Nečesaný | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

"Když jsem ho viděla v televizi, tak jsem ho poznala. Ty vlasy, ten úsměv, ty oči, byl to on," řekla kadeřnice.

Při rekognici Nečesaného stoprocentně nebyla schopná označit, protože údajně špatně viděla. Napadená dnes soudu znovu popsala, jak ji útočník praštil březovým polenem do hlavy, ale nebyla schopná přesně popsat, jak byl pachatel oblečený.

Podle obhájce Nečesaného Oldřicha Chudoby zatím její tvrzení nic neznamená:

„Ona říká to, co řekla. Ovšem to její tvrzení je zapotřebí dát do souladu s ostatními důkazy. A ty stále vylučují to, že je to on. Ostatně to bude i předmětem dalšího projednávání soudem, a proto bych to nechtěl blíže komentovat, protože nemůžeme hovořit o důkazech předtím, než budou provedeny.“

Nečesaný při své výpovědi také zopakoval, že když přišel do kadeřnictví, žena zametala vlasy.

"Řekla mi, že už končí, ať přijdu zítra. Pozdravil jsem a odešel," řekl Nečesaný, který také popsal, že ho při zadržení policisté kopali a mlátili.

"Říkali, že mají přímé důkazy, že už mi nikdo nepomůže, ať se už přiznám," řekl u soudu. Nečesaný také řekl, že zpočátku nevěděl, že ho zatkli policisté, myslel si, že jde o únos. O tom, že jsou to policisté, se dozvěděl až v autě.

Před soudem dnes vypovídali i další svědci, například babička obviněného dnes uvedla, že obžalovaný přišel domů úplně v pohodě. "Chtěl po mně ostříhat, protože jde na schůzku s kamarádkou," řekla. Svou výpověď před soudem zopakovala také svědkyně, která v protějším vchodu telefonovala a přitom sledovala vchod do kadeřnictví.

"Z kadeřnictví odešel malý chlapec, následně ta osoba vešla dovnitř, vyjít jsem ji neviděla. Stoprocentně vím, že nikdo jiný do kadeřnictví nevešel," řekla svědkyně.

Krajský soud v Hradci Králové se případem zabýval několikrát, Nečesanému uložil 16letý trest ve vězení, vrchní soud trest o tři roky zmírnil.

Obžalovaný z pokusu o vraždu Lukáš Nečesaný (vlevo) | Foto: Martin Pařízek

Letos na jaře ale Nejvyšší soud rozsudek zrušil, Nečesaného propustil z vězení a nařídil úplně nové projednání případu.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu není v případu ucelený řetězec důkazů, a aby byl Nečesaný odsouzen, musí být prokázána jeho vina nade všechnu pochybnost.

Nečesaný a také jeho rodina na nepřesnosti v důkazech od začátku ukazují a také kritizují práci policie.

„Samozřejmě že budeme bojovat. Boj nevzdáváme. Vůbec jsme nepředpokládali, že bychom dnes v Hradci Králové pochodili. V tuto chvíli není žádný důkaz, který by měl být odsouzen. Základní pravidlo a literatura obecně trestního práva říká, že v případě pochybností je to naprosto ve prospěch obžalovaného,“ řekl otec Lukáše - Luděk Nečesaný - loni poté, co hradecký soud uložil jeho synovi 16letý trest.

Obžalovaný z pokusu o vraždu Lukáš Nečesaný | Foto: Martin Pařízek

Státní zástupkyně Lenka Faltusová, která obžalobu podávala, je od začátku přesvědčena o vině Lukáše Nečesaného. Už dříve řekla, že důkazy jsou jasné. Dlouhodobě odmítá i zpochybnění pachových stop ze strany obhajoby.

„Obhajoba předložila znalecký posudek z oboru pachové identifikace. Vzhledem k této skutečnosti soud sám ze své vlastní iniciativy pověřil policejní orgány k provedení nové pachové identifikace, kde vyplynulo, že na jedné ze stop byl zjištěn pach jednoho z policistů, ovšem ze třech těchto stop je pach obžalovaného.“

Kadeřnici, která se 21. února 2013 chystala jít z práce domů, podle obžaloby Lukáš Nečesaný napadl. Několikrát ji udeřil polenem do hlavy, ukradl jí doklady a více než 10 tisíc korun. Vážně zraněnou ženu našel zhruba o hodinu později její syn a kadeřnice přežila jen díky lékařům v královéhradecké fakultní nemocnici.

Hlavní líčení je v případu nařízené také na 3. září. Předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek dnes řekl, že poté bude jednání odročené, protože obhajoba trvá na výslechu všech zpracovatelů znaleckého posudku.

Obžalovaný z pokusu o vraždu Lukáš Nečesaný (vlevo) | Foto: Martin Pařízek

ČTK, Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme