Naučná stezka Oldřichovské bučiny nejen poučí, ale také okouzlí a pobaví!

26. květen 2015

Od Oldřichovského sedla v Jizerských horách vede nová naučná stezka. Lesníci a ochranáři ji otevřeli dnes (26.5.). Cesta panenskou přírodou severního úbočí Jizerských hor nabízí pohled do krajiny, která je v rámci Jizerských hor opomíjená. Podle lesníků ale neoprávněně. Oldřichovské bučiny, kudy nová stezka vede, totiž patří prý k tomu nejhezčímu, co severočeská příroda má.

„Stezka je dlouhá 1,3 kilometru a pokračuje přes Lysé skály až na skalní hrad a jejím územím vlastně lidé procházejí vzácným územím jizerskohorských bučin, které je zajímavé nejen přírodním složením, ale i různými skalními masivy a útvary, které se v okolí nacházejí,“ popisuje Ondřej Petrovský z Nadace pro záchranu Jizerských hor.

„Myslím si, že se nacházíme ve velmi krásné části Jizerských hor a nepřijde sem až tolik lidí, jako třeba do Bedřichova, na Kořenov a myslím si, že lidé, co chodí rádi sem, do bučin jizerskohorských, tak postupně tu stezku objeví a určitě se sem budou rádi vracet,“ dodává jeden z lesníků Ludvík Řičář.

18 interaktivních zastavení u života lesa

Po cestě je 18 naučných zastavení. Novinkou je, že stezka je celá interaktivní - nejsou tady tedy jen informační tabule, ale zastavení hrají s turisty po celou cestu vlastně jakousi hru, říká lesník Jiří Hušek.

„Jsou tam zastavení třeba toho typu, že tam je uměle vytvořený dutý strom, ve kterém jsou například trojrozměrné makety dutinových ptáků, kteří tam hnízdí, je tam zastavení, které se zdá na jednu stranu morbidní, protože to je vlastně dřevěná lebka, z té lebky vyrůstá stromek a má to jaksi symbolizovat to, že smrtí stromu v přírodě nic nekončí, ale že ten strom je potrava a živiny pro ty stromy nové.“

Naučná stezka Oldřichovské bučiny

Naučná místa mají lidem zpříjemnit procházku, poučit je, zabavit a také jim něco vzkázat.

„Ten vzkaz je asi takový, že člověk přírodu ke svému životu potřebuje, že nemůže celý svůj život strávit jen v technické kulturní krajině, a ten vzkaz je taky ten, že se tady pohybuje v přirozeném lese, který má svoje funkce a který je odlišný od toho lesa běžného, hospodářského, na který jsou lidi zvyklí, a že ten přírodní les je tady chráněn ve velké národní přírodní rezervaci,“ vysvětluje Jiří Hušek.

Na procházku Oldřichovskými bučinami se vyplatí dobré boty!

Stezka vede poměrně složitým terénem, to by měli výletníci dopředu vědět, uzavírá ochranář Ondřej Petrovský.

„Stezka je spíš z těch náročnějších, je určena pro pěší turisty, ne pro cyklisty, rodiče s kočárky se tam asi taky nevydají, ale myslím si, že běžný turista ji zvládne bez problémů. Kde to už bylo potřeba, tak jsme přidali dřevěné schody, někde jsme přidali nebo spíš obnovili stupy a případně jsme přidali protierozní opatření tam, kde tu stezku poškozovala voda.“

autor: sas
Spustit audio