Nechte si zdát Sen o severu v libereckých Lázních

Sen o severu – tak se jmenuje výstava malíře Jaroslava Valečky v Oblastní galerii v bývalých libereckých lázních. Na svých výrazně barevných plátnech totiž představuje tvorbu inspirovanou krajinou Jizerských a Lužických hor, kde vyrůstal ve vesničce Líska. Autor vystavuje v galerii svá nejnovější díla, která vznikala od roku 2014 dosud.

„Sever pro mě znamená mé dětství a místo, kam se pořád rád vracím. Vyrůstal jsem v nedalekých Lužických horách a celá moje tvorba se točí kolem regionu bývalých Sudet,“ říká malíř Jaroslav Valečka a pokračuje: „Maluju tradiční technikou olejomalby, která už není tak populární, protože je pracná a časově náročná. Inspiraci beru z krajiny a rád zpracovávám i bizarní historky, které jsem někde slyšel.“ Příkladem může být třeba obraz nazvaný Kulový blesk, při jehož tvorbě se umělec inspiroval historkou, jak v 80. letech v osadě Jizerka narazil kulový blesk do místního domu.

Obraz Valečky Kulový blesk

„Na obrazech mě vždycky fascinovala kombinace poetiky a strašidelnosti, která se v obrazu skrývá. To je, myslím, charakteristické i pro region Lužických a Jizerských hor i Krkonoš – ty jsou půvabné a poetické, ale když se do nich člověk víc zahloubá, vidí i strašidelné příběhy, které se tam v minulosti staly,“ popisuje malíř.

„Ve svých obrazech zobrazuje geografický sever, ale je to i severská poetika, zimní krajina a snové obrazy,“ komentuje Valečkovy obrazy kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová. Výstava určená nejen všem milovníkům severních Čech potrvá v Oblastní galerii v Lázních až do 26. února 2017.

Obraz Jaroslava Valečky z výstavy Sen o severu v libereckých Lázních
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio