Nejsem anděl, uvnitř mě je anděl, říká písničkářka z Liberce, která vydává první CD

Liberecká písničkářka Anežka Cvejnová nahrává své první album. Na jeho vydání neměla sice nejdřív peníze, oslovila ale lidi přes internet, a ti ji podpořili. Věnovali jí téměř 40 tisíc korun. Cvejnová vystupovala třeba s libereckými sbory Cum Decore, Akcent nebo s dívčí kapelou Kabája. Hudbu i text si píše sama.

„Album vzniklo tak, že jsem prostě psala, písničky jsem si nechávala pro sebe. Pak jsem jednu zahrála kamarádům a objevil se takový zájem, až jsem se nechala vyhecovat, abych to CD vytvořila,“ říká hudebnice.

Anežka má melodiku, která mě oslovuje. Písničky jsou mi blízké... Michal Kadlec, Jarret

Vydávat ve čtyřiadvaceti letech vlastní hudební nosič je i hodně finančně náročná záležitost. „Mám výhodu, že CD natáčím u Michala Kadlece, který to v podstatě dělá za almužnu, čímž se snížily náklady asi o 70 procent,“ vysvětluje Anežka a pokračuje: „Ten zbytek, co potřebuju, je na booklet, na obal a lisování CD. Tyto peníze jsem sehnala na internetu na portálu, kde mi přispěli přátelé i cizí lidé. Mám radost.“

Sólové album nahrává kapelník liberecké skupiny Jarret Michal Kadlec: „Anežka má melodiku, která mě oslovuje, písničky jsou mi blízké, tak se mi pracovalo strašně dobře. Jsem rád, že se obklopila lidmi, kteří jsou vynikající muzikanti, například Honza Odvárka, Vojta Šilhán a další.“

Usměvavá písničkářka Anežka Cvejnová během nahrávání ve studiu

Píseň Anděl na hnoji je protknutá myšlenkou, co si do života zanášíme za špíny“

Sama autorka říká, že v albu jsou písně, které jsou jí tematicky blízké. „Jsou to písničky ze života, témata, která mě oslovují a vrtají mi hlavou, až z toho vznikne písnička. Třeba píseň Anděl na hnoji, která je úvodní písní celého CD, je protknutá myšlenkou, co si do života zanášíme za špíny,“ vysvětluje nadaná písničkářka.

Poněkud kontroverzně může na někoho působit i obal CDčka, na kterém je vyobrazena Anežka, jak sedí na hnoji v červených holínkách. „Chtěla jsem vyjádřit kontrast něčeho čistého a té špíny. Já nejsem ten anděl, uvnitř mě je ten anděl,“ uzavírá s úsměvem Cvejnová.

Křest prvního sólového alba Anežky Cvejnové Anděl na hnoji bude v libereckém Experimentálním studiu 15. prosince.

Nadaná liberecká písničkářka Anežka Cvejnová vydává své první album
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio