Nejstarší rostlina liberecké botanické zahrady je konečně k vidění

Víc než 300 let starou bonsai můžou konečně vidět návštěvníci botanické zahrady v Liberci. Vzácný tropický stromek, který váží přes 100 kilogramů, měří na výšku jen necelý metr a půl. Bonsai se od prosince loňského roku aklimatizovala v pěstebních sklenících zahrady a nyní je dominantou prosklené expozice bonsaí. Liberečtí zahradníci vystavili i řadu dalších nových bonsaí z nezvyklých dřevin.

Slovo bonsai pochází z japonštiny, přičemž bon znamená miska a sai je strom. Přesně definovat, co je to bonsai, je obtížné. V podstatě je to rostlina vysokého věku, pěstovaná v mělké misce a tvarovaná bonsajistickými technikami tak, aby vypadala jako malý, avšak starý strom či keř a spolu s nádobou tvořila harmonický celek.

Podle ředitele Miloslava Studničky si zahrada nákup mohla dovolit díky loňské vysoké návštěvnosti. „Můžeme říct, že tento exemplář je v současné době nejstarší bonsají v Evropě,“ říká Studnička a pokračuje: „Rostlina tohoto typu vzbuzuje především respekt, já za tím vidím především ten um pěstitelů, kterých je dlouhá řada a žádný z nich to nezkazil. Dnes je díky tomu takto nádherná.“

Nejstarší rostlina liberecké botanické zahrady je konečně k vidění! Víc než 300 let starou bonsai, která váží přes 100 kilo, do Liberce přivezli už v prosinci, obdivovat ji ale návštěvníci můžou až teď – je dominantou prosklené expozice bonsaí. „Tento exemplář je v současné době nejstarší bonsají v Evropě,“ říká ředitel botanické Miloslav Studnička. Bonsaj je v podstatě uměleckým dílem, každý rok zvyšuje její hodnotu.

Nejstarší rostlina liberecké botanické zahrady v Liberci je víc než třísetletá bonsai
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio