Největší katastrofa Jizerských hor? Protržená přehrada ničila před 101 lety

Přesně před 101 lety zažily Jizerské hory největší vodohospodářskou katastrofu ve své historii. Protrhla se přehrada na Bílé Desné, která měla zadržovat jarní tání a bránit povodním. 18. září roku 1916 při katastrofě zahynulo 67 lidí, voda smetla desítky domů a stoupla hladina řek.

Dnes je areál protržené přehrady kulturní památkou, místo ale bylo dlouho zarostlé a špatně přístupné. Díky úpravám z posledních let a vykácení stromů je možné pohodlně navštívit bývalou hráz třeba i s rodinou a dětmi. Detaily obnovy místa popsal při loňském stém výročí neštěstí na Protržené přehradě architekt Jiří Fol: „Byla snaha to lidem přiblížit, aby se tu udělal kus světliny, aby si lidé měli kam sednout a aby viděli rozsah toho, co tu bylo.“

Současnost: Přes řeku Desnou vede od roku 2016 nový most z trámů, najdeme tam pomník obětem katastrofy nebo naučnou stezku a infopanely s detailními informacemi a zajímavostmi. Po cestě k přehradě je navíc k vidění 12 dřevěných soch.

Dodnes se na místě dochovala takzvaná šoupátková věž, která je po opravě. Uvidíme tam také zbytky hráze a podzemní štolu, kterou se odváděla voda do sousední nádrže Souš. Dřív jsme mohli také najít na zemi základy bývalé turistické Krömerovy boudy z roku 1917. Ta v roce 1945 vyhořela, na jejím místě je teď nový objekt s přístřeším a občerstvením pro turisty.

Přímo k přehradě nelze dojet autem. Zaparkovat můžeme v Albrechticích, Desné nebo u přehrady Souš. Pěšky je to ze všech míst tři až čtyři kilometry.

Kremerova bouda
autor: jch
Spustit audio