Největší sbírka vánočních ozdob na světě je k vidění v Jablonci

Jeden vánoční stromek, který vypadá jako celý les plný šišek, větviček, ježků i divokých prasat. Anebo třeba ozdoba ve tvaru koně, mořské škeble nebo parní lokomotivy. Takové a mnohé další kousky jsou k vidění v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Jako každý rok tam v době adventu vystavují část ze své sbírky vánočních ozdob, která je největší na světě – celkem čítá 16 tisíc unikátů. A aby nebylo rarit málo, tak součástí výstavy je i výtvarná dílna, kde se mohou děti proměnit právě ve vánoční ozdobu.

Do Vánoc zbývá zhruba měsíc, v muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je ale opravdová sváteční atmosféra už teď. Výstavní sály jsou plné smrčků a borovic a na nich visí stovky pestrobarevných ozdob různých tvarů. Některé jsou matné, jiné se lesknou a třpytí, a všechny jsou křehké. „Z netypických ozdob, to je vánoční stromek. Můžete vidět ozdoby ve tvaru ježků, hub, divokého prasete, šišek a podobně,“ popisuje kurátorka Dagmar Havlíčková.

Perlové ozdoby oceněné stříbrnou medailí

Na výstavě vánočních ozdob v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie nesmějí chybět ani vánoční stromky

Ve skleněné vitríně můžou návštěvníci vidět malované ozdoby, figurky, koule, zvířátka, některé pocházejí z poválečného období. Jejich autorem je Milan Vobruba, český výtvarník, který s vánočními ozdobami dobyl nejen svoji vlast, ale také Švédsko, kde dlouhá léta žil. A jsou tu i další vzácné kousky od významných autorů. „Od paní Líby Hlubučkové jsme dostali kolekci vánočních ozdob, která byla oceněná stříbrnou medailí v roce 1974. Jsou to ozdoby z dutých perlí,“ pokračuje Havlíčková.

Výstava vánočních ozdob v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Ozdůbku si můžete sami vyrobit ve výtvarné dílně

Jak je těžké křehkou skleněnou ozdobu vyrobit, si možná mnozí z nás nedovedou představit. Právě proto je hned vedle výstavy velká výtvarná dílna – je hlavně pro děti, ale dobře poslouží také dospělým.

Mušle jako vánoční ozdoba

Proměňte se ve vánoční ozdobu v interaktivní hře

Přes velkou interaktivní hru ze sebe mohou všichni zájemci vyrobit ozdobu. Musí se zahřát, nafouknout, projít vybraným tvarem, postříbřit se nebo barevně namalovat. Autorkou zábavné dílny je lektorka Jarka Novotná, která vymyslela i vtipný závěr celé hry. „Aby se pustili do světa, protože správná ozdoba by se měla exportovat, tak se vyfotí v exportní krabici,“ vysvětluje Novotná.

Výstavu Já ozdoba mohou lidé v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie navštívit nejen v době adventu, ale také po Vánocích, a to až do 9. dubna.

autor: sas
Spustit audio