Nejvyšší strom v Česku roste na Jablonecku. Douglaska tisolistá měří přes 64 metrů

Vlastiboř je malá a nenápadná vesnice na Jablonecku. Může se ale pyšnit jedním unikátem. V nedalekém lese totiž roste oficiálně nejvyšší strom v České republice. Je to douglaska tisolistá. Strom, který pochází původně ze Severní Ameriky, odborně za dohledu Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů přeměřil stromolezec. Od špičky po patu je douglaska vysoká 64 metrů a 10 centimetrů.

Tento článek je více než rok starý.

Jablonecko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší strom Česka roste zřejmě ve Vlastiboři na Jablonecku. Podle měření z 22. října má douglaska tisolistá 64,1 metru

Nejvyšší strom Česka roste zřejmě ve Vlastiboři na Jablonecku. Podle měření z 22. října má douglaska tisolistá 64,1 metru | Zdroj: ČTK

Najít nejvyšší strom v České republice není úplně jednoduché. Skrývá se totiž v lese a musí se k němu dojít zhruba kilometr a půl za pomoci lesníků. Nejvíc o tomto lese ví hajný ve výslužbě Václav Soukup.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lese u Vlastiboře na Jablonecku roste zřejmě nejvyšší strom v Česku, douglaska tisolistá. Natáčela Eva Malá

„Jsme velice rádi, že máme tak významný strom. Douglasky jsou vtroušené ve smrkových lesích severní Ameriky. Je to něco mezi smrkem a jedlí,“ říká.

Na douglasku poleze lezec Karel Kejla. „Strom se měří úplně prozaicky – natáhli jsme pásmo,“ konstatuje.

Douglasku už v minulosti objevil Richard Slabý z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů z Brandýsa nad Labem. „Tipoval jsem, že nejvyšší stromy budou dole u potoka, ale ty mají kolem 59 až 62 metrů, což je také úctyhodné. A potom jsme už odešli a já jsem se sem vrátil, ještě si něco fotil, šel jsem po cestě, říkal si, že tuhle ještě přeměřím. A ona měla z různých úhlů 63 až 65 metrů.

Prezidentské volby na Slovensku: Kisku vystřídá právnička Čaputová, nebo eurokomisař Šefčovič

Číst článek

Pásmo nakonec dosáhne do výšky 61,1 metrů, zbytek se musí doměřit teleskopickou tyčí, která má tři metry. Strom je tedy vysoký 64,1 metru.

„Je to asi nejvyšší strom v České republice. Pokud bude nějaký vyšší, bude to asi zase douglaska. Nevíme ale o žádné lokalitě, kde by se nacházela douglaska vyšší,“

Ve Vlastiboři není jen nejvyšší strom douglaska, ale pravděpodobně i nejobjemnější. V průměru má 125 centimetrů. Nejstarší douglaska pak roste v Chuděnicích na Klatovsku. Pamatuje 168 let.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme