Nejvýznamnější výrobci skla budou v Jablonci debatovat o budoucnosti sklářství

V malém sále Eurocentra v Jablonci nad Nisou dnes 3.10. Svaz průmyslu a dopravy České republiky a Asociace sklářského a keramického průmyslu pořádají setkání s názvem Sklářské svítání. Tématem bude současný vývoj sklářského průmyslu.

80–90 % produkce českého skla jde na vývoz. Tématem debaty, která začne ve 13 hodin odpoledne, tedy budou i nejoblíbenější exportní trhy nebo to, co může z pohledu vývozců zvyšovat konkurenceschopnost při pronikání na zahraniční trhy.

Nedostatek technicky vzdělaných

Jedním z témat bude i nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, který v posledních letech trápí firmy napříč všemi sektory. Potvrzuje to regionální manažerka Svazu průmyslu a dopravy ČR Naděžda Vojtíšková: „V současné době je velký nedostatek technicky vzdělaných pracovníků a je jedno, jestli jsou to řemeslné, maturitní nebo vysokoškolské obory. Chybí jak v průmyslových podnicích, tak ve stavebnictví, zemědělství i ve zdravotnictví.“

„Potřebujeme kutily“

Nedostatek technicky vzdělaných pracovníků samozřejmě chybí i ve sklářském průmyslu. Problém má například společnost Lasvit, říká její ředitel Pavel Sedlák: „Technicky orientovaní lidé chybí obzvlášť tady v severním regionu. Občas se nám povede najít nějaký kontakt v Praze nebo jinde na vysokých školách, ale pak je těžké tyto lidi přesunout zpět sem na sever. Je to obor, který je nový, interaktivní, multimediální instalace, my potřebujeme kutily, kteří umí pracovat s počítači, programovat, a ti nepadají z žádné školy.“

Na diskuzním setkání nebude kromě Asociace sklářského a keramického průmyslu chybět například největší výrobce plochého skla ve střední a východní Evropě AGC Flat Glass Czech, největší český výrobce nápojového skla Crystalex Bohemia, výrobce skleněných obalů Vetropack Moravia Glass, stejně jako společnsot Lasvit, sklárny Moser nebo jablonecké muzeum skla a bižuterie.

autor: sas
Spustit audio