Nelegální skládka v Bulovce: Zbývá uklidit posledních tisíc tun

31. květen 2016

Z nelegální skládky u obce Bulovka na Frýdlantsku zbývá odvézt posledních tisíc tun načerno dovezeného německého odpadu. Většina z něj skončila na skládce u Frýdlantu, zbylý se postupně pálí v liberecké spalovně Termizo a v cementárnách. Až zmizí poslední kilo odpadu, musí se na místě udělat průzkum, jestli není půda zamořená škodlivinami.

„Tato hala byla ještě před dvěma měsíci po strop plná odpadu,“ říká Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí ze Změny pro Liberecký kraj. „Jen jsme se modlili, abychom uvnitř nenašli nějaké nebezpečné odpady, ale už vím od supervizora, že tam nic nebezpečného nebylo,“ pokračuje Jadrný.

„Dvě třetiny, co šlo na skládku, jsou už vyvezené,“ popisuje Josef Jadrný a doplňuje: „To, co se vozí na zpracování – jak do Termiza, tak do alternativního zpracování, nejsou kapacitně schopní brát tak rychle.“

Úklid areálu od odpadu se pomalu chýlí ke konci

„Když se teď rozhlédnete po areálu, tak konečně vidíte, k čemu byl postaven, což předtím vidět nebylo,“ říká Romana Šidlová, nezávislá starosta Bulovky. Odpad zalétával ze skládky až do obce a obtěžoval obyvatele obce. „Po vesnici byly nejvíc igeliťáky, plasty a různé hadry,“ popisuje Romana Šidlová.

Na úklid skládky dohlíží firma CZ Bio. „Práce pokračují přesně podle harmonogramu,“ říká Břetislav Miklas z CZ Bio a dodává: „Co se týká kontaminace půdy, na to by měl správně odpovědět postsanační monitoring.“

Z devíti tisíc tun odpadu, který na místo z Německa navezli v roce 2004, zbývá odstranit už jen zhruba tisíc tun. Areál by se v budoucnu mohl využívat opět k zemědělským chovům, případně jako sklady.

autor: Eva Malá
Spustit audio