Netradiční tábor? Dobrovolníci ze světa přijeli pomáhat do Harrachova

22. červenec 2016

Do krkonošského Harrachova se sjeli mladí lidé z různých částí světa – například ze Španělska, Srbska nebo z Ruska. Pomáhají tam při dřevořezbářském sympoziu a taky při stavbě nového lyžařského muzea, které vzniká v nevyužívané budově autobusového nádraží. Přilákala je krkonošská příroda i to, že budou moci něco vytvořit vlastníma rukama.

Tábor pod záštitou mezinárodní organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit organizuje Daniel Hloušek. „Napadlo to nás s manželkou, měli jsme dceru na workcampu v Německu minulý rok – úžasná myšlenka je to dobrovolnictví, ukázat, že je možné něco dělat bez finančního ohodnocení,“ říká organizátor a dodává: „Řekli jsme si, že tady v Harrachově nic podobného nebylo.“

Dobrovolníci pomáhají řezbářům při Svatoanenském dřevosochání, kde pro město Harrachov vznikají vánoční betlémy a také pracují na stavbě nového ski muzea.

Mladí lidé z různých koutů světa přijeli do Harrachova pomáhat

„Jsem z Barcelony a chtěl jsem si vyzkoušet manuální práci, tak mi to přišlo hodně zajímavé,“ říká mladý Španěl, který studuje průmyslové inženýrství a je Krkonošemi nadšený.

Nové lyžařské muzeum, kam se přestěhuje to současné z harrachovského pivovaru do nevyužívaného tubusu na autobusovém nádraží, staví společně s bratrem Stanislav Slavík. „Přemýšleli, jakou práci jim zadat, nakonec tu natírají podlahy, je to pro nás velká úspora hlavně času,“ popisuje Slavík a doplňuje: „Teď nám chybí ještě zaizolovat obě čelní stěny, potom to obložíme. Do konce prázdnin to snad dokončíme, a pak můžeme stěhovat exponáty.“

Spustit audio