Netradiční výstavu historických předmětů připravují v Mimoni na Českolipsku

6. březen 2015

Netradiční výstavu o historii Mimoně na Českolipsku připravuje tamní spolek. Není to ale naučná výstava, spíš půjde o sbírku historických artefaktů. Členové spolku i obyvatelé města nosí to, co najdou na půdách a má vztah k historii města. Na netradiční výstavě tak budou k vidění nejen staré propagační materiály, ale i dobové oblečení nebo starý nábytek.


„Asi ten prvotní impuls byl, když jsem slyšela zhruba před třemi lety o tom, že Chrastava dělala něco podobného. K tomu ještě popíchnutí z řad našich členů, nebo i obyvatel Mimoně,“ vysvětluje Lenka Špačková ze Spolku historie Mimoňska.

Spolek zveřejnil i výzvu na internetu, aby lidé historické artefakty, které se vztahují k historii města, nosili.

„Za mnou přišli kamarádi a donesli mi třeba propagační materiály pána, který tu vyráběl kola. Na zvonku je vytepaná Mírová ulice. Z bývalé firmy Tonet máme propagační materiály ještě v němčině.“

Malý výčet budoucích exponátů

U Lenky Špačkové je plno předmětů, které mají vztah k městu. Je tam plno starých kalendářů, pohlednic a nechybí ani plechový vývěsní štít, který kdysi visel na domě. Připravený je n výstavu i jakýsi dámský koutek. Tam by mělo být především oblečení. Nebude chybět buřinka, která byla v Mimoni vyrobená. Uvnitř nechybí ani razítko výrobce.

„Jsou tu pro to vyšívané košilky, čepičky, čelenky, háčkované rukavičky i kulma na vlasy.“

Ta je ještě nažhavovací, a jak s úsměvem podotýká Lenka Špačková, její ročník se tomu moc nediví. To, co zatím je pro výstavu připravené, má většinou ze své soukromé sbírky.

Další z předmětů je třeba průkaz člena SSM. Na půdách se toho najde opravdu hodně. Dokonce nechybí ani jedna opravdová zajímavost, která sice vztah k městu nemá, přesto se objevila na jedné půdě.

Vandrovnická knížka z roku 1827

„Je to vandrovnická knížka z roku 1827. Tam se zapisovalo, když šel někdo na zkušenou. Dávali se tam z jednotlivých míst razítka.“

Mezi nespočtem exponátů má Lenka Špačková jeden, který je pro ni opravdu zajímavý.

„Je to rolnička, kterou našel pán při výstupu na Ralsko. Možná, že by mohla potvrdit, nebo eventuálně vyvrátit bajku, podle které bylo Ralsko nedobytné a lapkové se převlékli za ovce. Každá z nich měla na krku právě rolničku. Když slyšeli z Ralska zvuk rolniček, jak se blíží, tak otevřeli pro ovce bránu, a tak se lapkové dostali dovnitř.“

Výstava začne v polovině dubna a potrvá měsíc.

Spustit audio