Nevozte z dovolené korály, boty z krokodýlí kůže ani náhrdelník ze slonoviny. Hrozí pokuty

6. květen 2015

Velké problémy čekají všechny dovolenkáře, kteří si ze zahraničí dovezou zvíře nebo věc, která se převážet nesmí. A to i v případě, že si z moře vytáhnou kus korálu nebo na tržnici koupí boty z krokodýlí kůže. Neznalost zákona neomlouvá a hrozí pokuty. Takto nás varují inspektoři České inspekce životního prostředí. Provinilce to může stát až 100 tisíc korun.

Lidé si z dovolené přivezou ledasco. Většinou ani netuší, že kabelka z krokodýlí kůže nebo náhrdelník ze slonoviny patří mezi věci, které se převážet nesmí. Podle ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse si dovolenkáři musí nastudovat úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin nebo použít selský rozum.

Zákony zřejmě neznal ani dědeček Oty Bartovského z Liberce. Ten si v 80. letech z Kuby dovezl sice ne živou, ale přesto chráněnou želvu. Z Austrálie si nesmíte dovézt korály. Hrozí za to i vězení. Z Indie želví krunýře, z Dominikánské republiky nezpracované zlato nebo jantar a z Mexika kovbojské boty z kůže mořských želv. Mnohé může překvapit, že je zakázané si z Chorvatska přivézt černého mořského ježka a mušle.

Převážet, ale ani kupovat z ciziny se nesmí kosmetika, kde se používají výtažky z chráněných rostlin, kobří jed nebo žlázy z chráněných zvířat. Česká inspekce životního prostředí v minulém roce provedla téměř 600 kontrol. Rozdala pokuty v celkové hodnotě 400.000 korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio