Než poprvé zatopíte, nezapomeňte pozvat kominíka

Příští víkend začíná topná sezóna. Relativně chladné dny letošního září ale možná někoho přinutily, aby si zatopil už teď. Ještě než to uděláme, komín a kotel bychom si měli nechat zkontrolovat.

Kde sehnat vhodného kominíka? Revizního technika najdeme třeba na webu Společenstva kominíků České republiky. Jsou tam jmenné seznamy za každý kraj včetně kontaktů. Najdeme tam i datum, kdy proběhla aktualizace, a zmínění lidé by měli mít také potřebné osvědčení. Jestli ho mají, můžeme zpětně zkontrolovat také na internetových stránkách hasičského záchranného sboru.

Kotel a komín v domě by měl před začátkem topné sezóny prohlédnout odborník, a to hlavně kvůli bezpečnosti. Během loňské topné sezóny od října 2016 do března 2017 měli hasiči 75 zásahů u hořících komínů. Za jejich požáry stojí velmi často nevyčištěné saze, a to v naprosté většině případů, říká mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková: „Bylo takových požárů 69 z celkového počtu 75. Mezi další příčiny požáru patří nevhodná konstrukce komína, přizděný trám v komíně a špatné spáry v komíně.“

Pokud se požár z komína nerozšíří, může majitel mluvit o štěstí. Hasiči ale v minulosti v Libereckém kraji zasahovali u událostí, kdy požár způsobil velké škody na majetku.

I když požár nevypukne, za chybějící kontrolu můžeme dostat pokutu. Když údržbu zanedbáme, hrozí nám ze zákona pokuta. Je to 10 000 korun. Když už ale začne hořet a podaří se plameny uhasit, při chybějícím osvědčení může být problém s proplacením pojistky. V tom případě nám hrozí i dvojnásobná pokuta.

Kominík (ilustr. foto)
autor: jch
Spustit audio