Nová Krömerova bouda začíná sloužit turistům, mířícím do Jizerských hor

22. červen 2015

Nová Krömerova bouda slouží od 22. června turistům v Jizerských horách. Na kryté verandě dřevěné chaty mohou výletníci přespat nebo se schovat před deštěm.

U protržené přehrady na Bílé Desné v Jizerských horách stojí nová Krömerova bouda. První chalupu pro turisty tady postavili už téměř před sto lety. Dům ale vyhořel a místo kolem začalo zarůstat. Pomalu mizela nejen protržená hráz, ale také cesty a výhledy do krajiny.

Dnes je místo vykácené, stojí na něm rozcestník, informační tabule a také útulna, kde se mohou výletníci schovat před větrem a deštěm.

„První bouda tu byla v roce 1917 – to bylo rok po té katastrofě, a už sem proudily davy turistů.“ Zmíněnou katastrofou má starosta Albrechtic Jaroslav Zeman z ODS na mysli protržení hráze přehrady na Bílé Desné v roce 1916.

„To byla první bouda. Pak vyrostl další objekt a roce 1926 byla postavena velká bouda v německém stylu,“ popisuje Zeman.

Dnes stojí uprostřed jizerskohorských lesů jednopatrová dřevěná bouda s klasickou střechou a krytou verandou. Nejde o repliku velké kamenné stavby z první republiky, upozorňuje Ludvík Řičář z Lesů České republiky.

„Určitě jsme se nerozhodli jí napodobit – je to pouze na základech a vychází to z dnešních možností a z dnešní situace – nacházíme se v chráněné krajinné oblasti, takže tady nechceme stavět nějakou novou boudu. Chceme, aby to sloužilo návštěvníkům, kteří sem přijdou – mohou se sem uchýlit, když bude nepříznivé počasí.“

Vedle Krömerovy boudy opravují přepad do štoly, dřív tam proudila voda mezi Souší a Bílou Desnou. Dnes je domovem pro stovky netopýrů, ukazuje do tmavého kamenného tunelu ochranář Jiří Hušek.

„Ta štola je jedním z nejvýznamnějších zimovišť netopýrů v Jizerských horách a širokém okolí. Ročně v ní zimuje kolem 500 netopýrů, ty stavy v posledních desítkách let jsou setrvale vzrůstající.“

S počítáním netopýrů začali tady v Jizerských horách přírodovědci v padesátých letech. „Ta vzácnost tohoto území je zdůrazněna i tím, že je vyhlášena jako evropsky významná lokalita v rámci evropské soustavy chráněných území Natura 2000.“

Z místa u protržené přehrady je díky novým lávkám, vykáceným náletům a Krömerově boudě nový turistický cíl. Za rok se tady bude konat vzpomínkový akt ke stoletému výročí od provalení hráze. Co se tehdy stalo?

Krömerova bouda

„Pod přehradou první na ráně byla pila, tam bylo naskládané dřevo – a to udělalo tu největší paseku. Voda vzala to dříví a to už urazilo všechny ty domy,“ vysvětluje starosta Desné Jaroslav Kořínek z ODS.

Doposud se uvádělo, že tragédie má 62 obětí. Kronikáři v Desné ale přišli letos na vyšší číslo. „Je to tak. Připravujeme ke 100. Výročí publikaci, ve spolupráci s Albrechticemi a s archivem – podařilo se zjistit, že těch obětí bylo ve skutečnosti 65.“

autor: sas
Spustit audio