Nové digitální vysílání v Libereckém kraji. Některé TV stanice naladíte ve vyšší kvalitě

Některé televizní stanice mohou lidé v Libereckém kraji naladit v rámci nového vysílání DVB-T2. České radiokomunikace ho spustily z vysílače Ještěd. Zjišťovali jsme, co to znamená pro televizní diváky a jestli se změna dotkne i rozhlasového vysílání.

Na typ vysílání DVB-T2 by se mělo přecházet postupně, současné spuštění je přechodové. Vedle něj totiž funguje i klasický příjem, ujišťuje generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer: „Až do roku 2020 poběží stávající standardní DVB-T vysílání. Pro diváky je to připomenutí, že v případě, když si budou v následujících letech kupovat televizory, aby mysleli na to, že po roce 202 bude nový standard.“

Rádia Rozhlasového vysílání se změna nedotkne. V Libereckém kraji by se měl do budoucna digitální signál v rámci DAB rozšiřovat. Kompletní pokrytí by podle Martina Gebauera mělo být do dvou až tří let. Tím by víc posluchačů mohlo přijímat třeba i vysílání Českého rozhlasu Liberec přes digitální rádia.

DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě a taky na menším množství frekvencí. Je ale nutné si pro jeho příjem koupit novou televizi nebo k té stávají napojit set-top-box. Zatím DVB-T2 nabízí programy soukromých televizí, ale nikoli veřejnorávní České televize. Další by ale měly postupně přibývat.

České telekomunikace tvrdí, že pro klasický příjem televize současné přístroje stačí. Pokud by si lidé ale kupovali televizor v nejbližší době, měl by už podporovat nový standard vysílání. Pozná se to i tak, že na nové televizi najdou kulatou zlatou samolepku s nápisem „DVB T2 – ověřeno“. Jednotlivé přístroje údajně testují sami pracovníci radiokomunikací.

autor: jch
Spustit audio