Novou sezónu otevírá Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově

27. prosinec 2011

V Muzeu ozubnicové dráhy v Kořenově začala zimní sezóna. Otevřeno bude do 1. dubna. Návštěvníci si mohou prohlédnout dokumenty i modely vztahující se k historii této unikátní tratě. Připravená je také rozšířená expozice.

Lokální trať z Tanvaldu do Kořenova je zajímavá svým převýšením 58 promile, které dřív zvládly jen lokomotivy speciálně vybavené pro ozubnicovou trať. Muzeum v Kořenově je proto zaměřené na zvláštnosti zdejšího provozu.

Najdete tu teď nový promítací sál s filmem o zubačce, detaily o novodobém obnovení tratě do Polska, nové modely vlaků i fotografie a životopisy lidí spojených s místní tratí. Tu mimo okruh železničářských fandů asi nejvíc proslavil film Kalamita, který se tu natáčel - nechybí tak ani filmové vzpomínky.

Historické vlaky tu ale až do letní sezóny uvidíte jen na obrázcích či v podobě modelů. Na trati se zvláštní soupravy objeví až v polovině dubna.

Odpočinout si ale už teď můžete třeba v replice kupé vozu, který před sto deseti lety táhla vůbec první ozubnicová lokomotiva u nás - jezdila na uhlí.

autor: leš
Spustit audio