Nový Bor na Českolipsku má lavičku Václava Havla

20. listopad 2014

Město Nový Bor nově nabízí posezení na lavičce Václava Havla. Připojil se tak k městům jako je Plzeň, Praha, Washington, Dublin nebo Barcelona. Dvě křesílka spojená stolkem, skrz který prorůstá lípa, ale ve městě nenajdete. Nový Bor má jako jediné město lavičku Václava Havla atypickou. Kvůli ohromnému kmeni nestojí po obvodu stromu, ale pod ním.

„Lavička se líbí, je pěkná. Já jsem viděl ty, co jsou kolem těch stromů a ptal jsem se Bořka jak počítá s tím růstem a on řekl, že všechno je vymyšlené, stromy můžou tloustnout a lavička se může zvětšovat," vysvětluje sklářský mistr a výtvarník Petr Novotný, který bydlí v Novém Boru bezmála padesát let.

„Tato dvanáctá lavička Václava Havla nemá lípu mezi sebou, ale je pod lípou. Na lavičce Václava Havla můžu jednu středu věnovat vždycky diskusi s občany," uvažuje o budoucích podobách setkání s obyvateli města starosta Nového Boru Jaromír Dvořák ze Starostů pro Liberecký kraj.

Lavička Václava Havla v Novém Boru

Lavička je atypická tím, že uprostřed neroste lípa. Idea rozpůlit lavičku, udělat z ní dvě židle, spojit je stolkem a tím bude prorůstat lípa vznikla při debatěarchitekta Bořka Šípka s Václavem Havlem.

„Je to vzpomínka na debatu s Václavem Havlem, kterou jsme vedli na Hrádečku, kde jsme si vzali ven dvě židle a bavili jsme se. Popíjeli jsme víno a jak jsme gestikulovali, tak jsme si to víno vždycky rozlili a protože jsme tam měli jen ty židle a ne stoleček, tak jsem se rozhodl, že když to budu dělat, tak to udělám se stolečkem a zároveň tam bude otvor, kterým bude prorůstat ta lípa."

Otevření opraveného náměstí, vzpomínkovou akci na listopad 1989 a zpřístupnění lavičky Václava Havla lidé zakončili vypouštěním lampionů s poselstvím míru a svobody.

Spustit audio