Nový cestovní pas? Obrňte se trpělivostí, ve frontě strávíte desítky minut

Lidé, kterým propadl pas, se v těchto dnech musí na úřadech obrnit trpělivostí. U přepážek se v letním období na žádosti nebo vydání pasů někdy stojí fronty.

Cestovní pas s biometrickými prvky se vydává do 30 dnů. Zaplatíme za něj 600 korun, platí deset let, u dětí do 15 let platí pět let. Je možné o něj požádat i ve zkrácené lhůtě do 6 pracovních dnů – za tzv. „rychlopas“ lidé zaplatí 4000 korun.

Podle dat, která Český rozhlas Liberec získal z jednotlivých radnic, například v Semilech zabere žadatelům čekání asi hodinu. Podle úřednice odboru cestovních pasů Renaty Filípkové se ale snaží, aby všechny žádosti do konce úřední doby vyřídili. Na nedalekém městském úřadu v Turnově jsou také letní fronty, ale lidé se naopak i můžou trefit do období, kdy tam není vůbec nikdo.

V Liberci a Jablonci nad Nisou žadatele o cestovní doklady čekají fronty. V Liberci to mohou být podle radnice desítky minut, popisuje mluvčí Jan Král: „Klientů čekajících na cestovní doklady bývá v letním období více než v jiných obdobích roku. Každý čeká nejméně půl hodiny.“

Například v úterý 18. července v poledne ukazovalo počítadlo na webových stránkách průměrnou délku čekání jednu hodinu. Šlo nejen o žádosti o pasy, ale taky o občanské průkazy. Desítky minut se čekalo i na výdej už hotových dokladů. V Jablonci nad Nisou denně musejí obsloužit stovky lidí.

autor: jch
Spustit audio