Nájemce bývalého koupaliště v Dubici ho chce do léta zprovoznit. Teď řeší špatnou kvalitu vody

18. únor 2016

Českolipská radnice chce, aby se do areálu bývalého koupaliště v Dubici vrátil život. V uplynulých letech ji stál milióny korun, teď ho na pět let pronajala. Návštěvníci tam budou moci od léta využívat třeba vlek pro vodní lyžování a několik dalších vodních atrakcí. Kromě toho chce nájemce řešit špatnou kvalitu vody, ve které se nedá koupat.

V areálu bývalého koupaliště v Dubici se zatím toho příliš nezměnilo. Stále tu jsou i cedule se zákazem koupání. Na co se tu tedy letos mohou návštěvníci těšit?

„Vybudujeme tu čtyři vodní vleky. K tomu tu budou další doplňkové služby. Třeba půjčovna sportovních potřeb, jako jsou paraboardy, skimboardy, nebo beach volejbal. V provozu bude i mingolfové hříště, které tu vzniklo,“ vysvětluje nový nájemce areálu Michal Ptáček.

Starty vleků budou u bývalého občerstvení, u modrobílé budovy. Na vodě nebudou chybět ani překážky. Je to obdoba překážek, které v zimě nabízí snowparky.

Kromě atrakcí bude v areálu i něco navíc. „Zprovozní se tu sociální zařízení ke kempu. Vzhledem k tomu, že to je záplavové území, tak tu nemohou být chatičky ani jiné pevné objekty. Ubytování tedy bude formou stanů nebo karavanů,“ doplňuje Ptáček.

Stále tu není voda vhodná ke koupání, což může snížit návštěvnost areálu

Nefunkční slkuzavka v Dubici

„Budeme se snažit s tím něco dělat. Nevím, jestli se to povede ještě tento rok. První, co se řeší, je obsádka ryb. Musí se snížit počet kaprovitých a bílých ryb, vysadí se více těch dravých. Sousední domy měly výpusť kanalizace přímo do vody. Tu už prý také není a všechny jsou napojené na kanalizaci. Oslovili jsme firmy, které se touto problematikou zabývají a budeme to s nimi řešit,“ upřesňuje další plány kolem kvality vody Michal Ptáček s tím, že dočasně nechá vodní plochu vyjmout z koupacích vod.

Město v minulosti investovalo do areálu v Dubici miliony korun - například do nového parkoviště nebo i do likvidace chátrajících chatek. Proč samo město areál bývalého koupaliště nechce provozovat?

„Stávající zastupitelstvo nemělo zájem investovat další desítky miliónů do snahy vyčistit vodu, alespoň v současné době ne. Ve stejnou dobu přišla nabídka od pana Ptáčka, že by tu chtěl provozovat stejné vleky jako ve Stráži pod Ralskem. Nám se ta nabídka zdála zajímavá a mohlo by to oživit ten areál v Dubici. Proto jsme se rozhodli zveřejnit záměr pronajmout ho,“ vysvětluje místostarosta České Lípy Juraj Raninec z ODS.

Radnice ještě letos plánovala investovat v areálu přes tři miliony do dětských prvků. Žádnou nabídku na realizaci ale nedostala a veřejnou soutěž zrušila.

Spustit audio