Nový operační systém na liberecké záchrance urychlí a usnadní zdravotníkům práci

1. únor 2016

Nový operační systém dnes poprvé spustili operátoři Zdravotní záchranné služby v Liberci. Dispečeři nemusejí zvedat telefonní sluchátko a s posádkou sanit se domlouvají pomocí tabletů.

Díky moderním technologiím mají operátoři přehled o pohybu sanitek v terénu, což zlepšuje komunikaci zdravotníků s hasiči a policií. „Policista v operačním středisku uvidí pohyb sanitky a může navigovat policejní vozidla k našim autům,“ vysvětluje Petr Matějíček, vedoucí operátor krajské záchranky. „Jsme schopni posádkám online dávat do vozů informace o změnách stavu pacienta, popřípadě zjistit, jak dlouho bude jednotce hasičů trvat dojezd na dané místo,“ dodává.

Výhodou nového systému je i zastupitelnost v rámci republiky. „Pokud má jedno operační středisko výpadek, může jeho funkci částečně přebrat i jiné středisko tak, aby nedošlo k omezení poskytování péče v regionu, kde došlo k výpadku,“ říká Lenka Moravcová, mluvčí Zdravotní záchranné služby v Liberci.

Liberecká záchranná služba má i dvacet nových sanitek, které jsou vybaveny moderními přístroji. Řidiči mají v sanitkách k dispozici GPS navigaci a tablet. Např. defibrilátor umí poslat křivku EKG na kardiologii do nemocnice.

autor: Eva Malá
Spustit audio