Novým primátorem Liberce by se měl stát Tibor Batthyány z hnutí ANO

Změna pro Liberec a hnutí ANO dnes večer podle očekávání podepsaly koaliční smlouvu. Primátorem Liberce má být Tibor Batthyány z ANO. Vítězná Změna pro Liberec dostane funkce tří náměstků primátora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátorem Liberce by se podle dohody měl stát lídr ANO Tibor Batthyány

Primátorem Liberce by se podle dohody měl stát lídr ANO Tibor Batthyány | Zdroj: ČTK

Budou jimi Jan Korytář, Karolína Hrbková a Ivan Langr. ANO bude mít jednoho náměstka, Jana Kyselu.

Podle Batthyányho se strany na složení koalice dohodly hlavně díky svým programům.

„Není to výměna za ten post. Kdybychom chtěli ty posty, tak už je ruka v rukávě ve čtyřkoalici zejména se Starosty, kde jsme dostali nabídku na dva nejsilnější posty, takže tím to rozhodně není,“ řekl Batthyány a dodal:

„Přestože nás spousta politických matadorů a lidí, kteří sledují politiku, od spolupráce zrazují, dospěli jsme k názoru, že bychom tomu šanci dát měli.“

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Liberec | Foto: Český rozhlas

Nová koalice vznikla v Liberci až po šesti týdnech povolebních jednání.

„Nejprve jsme se pokusili vytvořit koalici s ANO, která nebyla možná, protože ANO se drželo svého slibu, že s námi do koalice nevstoupí,“ vysvětlil Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

„Pak jsme se pokusili udělat koalici se Starosty pro Liberecký kraj. Poté převzalo iniciativu hnutí ANO a my jsme se připravovali na opoziční práci s tím, že tato jednání po třech týdnech skončila a v tu chvíli jsme se vrátili do hry my,“ doplnil Korytář.

Dvoukoalice bude mít v zastupitelstvu většinu 21 mandátů z celkových 39. Do opozice půjdou Starostové pro Liberecký kraj, komunisté, ČSSD, TOP 09 a ODS.

V pondělí se chtějí zástupci Změny a hnutí ANO sejít ještě s TOP 09. Straně také nabídnou členství v koalici.

Nové vedení města bude volit zastupitelstvo v novém povolebním složení na ustavujícím zasedání ve čtvrtek.

Šárka Škapiková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme