O lyžařské školy je letos enormní zájem, hlásí skiareály

Čím více sněhu, tím větší zájem o lyžařské školy. To je přímá úměra, se kterou mají zkušenosti provozovatelé školiček v Jizerských horách. Letos je zájem o lyžařské školy enormní, stejně jako tržby ve ski školách. Hlásí se do nich dospělí i děti, Češi i cizinci. A zavolat si o výuku na svahu den dopředu rozhodně nestačí, někdy se nenajde volné místo ani v týdenním předstihu.

Zájem o výcvik pod vedením zkušených ski instruktorů je letos obrovský, hlásí lyžařské školy na Ještědu, Javorníku, Špičáku, Severáku a třeba také Bedřichově. „Ten zájem letos koresponduje se zájmem o lyžování, kdy je třetinový nárůst, stejně tak je velká vytíženost instruktorů. Pokud si nezavoláte dopředu, nemáte šanci se do výuky dostat,“ popisuje Petr Bažant, provozovatel ski školy v Bedřichově.

Sníh je nejlepší reklama

Vysoké tržby mají v letošní zimní sezoně také na Bucharce, kde vede lyžařskou školičku Štěpán Heger. Největší zájem je podle něj logicky, když nejvíc nasněží. „Záleží na tom, jestli je sníh v nížině, nebo ne. Sníh je pro nás nejlepší reklama, pokud je ve velkých městech, máme největší poptávku,“ říká Heger a pokračuje: „Jezdí k nám i cizinci – Němci, Poláci a Rusové, ale na víkendy jsou to hlavně české děti.“

Zájem o výcvik pod vedením zkušených ski instruktorů je letos obrovský, hlásí lyžařské školy na Ještědu, Javorníku, Špičáku, Severáku a třeba také Bedřichově

Pod dohledem instruktora lyžují děti, ale i dospělí

O velké poptávce ze strany dětských i dospělých klientů ví svoje také instruktorka Petra Soldánová, která má za sebou stovky výcvikových hodin na sjezdovkách na Bedřichově a v Harrachově. „Mám zkušenost, že letos byl zájem velký, kurzy byly plné dlouho předem,“ říká instruktorka.

Se zvýšeným zájmem klientů souvisí také vysoká poptávka provozovatelů školiček po instruktorech. Rok od roku je prý těžší sehnat dostatek dobrých lektorů tak, aby školy pokryly zájem lyžařů.

autor: sas
Spustit audio