Obec Prysk na Českolipsku láká výletníky na požární nádrž

24. březen 2015

Přestože obec Prysk na Českolipsku nemá koupaliště, sjíždějí se v létě do vesnice desítky lidí právě za koupáním. Láká je požární nádrž, která se stala vyhledávaným cílem turistů nejen v létě, kdy se tam lidé koupou, ale i v zimě, kdy se z ní stává kluziště.

Požární nádrž v Horním Prysku je za domečky nedaleko silnice. Z druhé strany jí kryje svah s pískovcovými skalami. V létě slouží rekreantům ke koupání.

„Lidé se v ní koupou na vlastní nebezpečí. Návštěvnost tu je, protože ani takové město jako je Kamenický Šenov nemá svoje koupaliště, takže lidé ze Šenova využívají naši požární nádrž ke koupání,“ říká nezávislý místostarosta Prysku Vladimír Novák.

Do nádrže vedou ze tří stran žebříčky. Nádrž je uzpůsobená lidem, kteří se v ní koupou. Nechybí oddělení pro malé děti ani ohraničení bezpečné hloubky. Nejhlubší místo má dva metry.

Pohled na kostel vPrysku

„V zimě je nádrž využívaná jako kluziště. Takže pro ní máme celoroční využití,“ dodává nezávislá zastupitelka Helena Šmídová, která se o celý areál stará.

Na straně, kde chybí žebříčky pro vstup do vody, se betonový břeh svažuje k vodě. Helena Šmídová upozorňuje i na to, že v nádrži jsou žáby a Vladimír Novák doplňuje: „Když to čistíme, tak musíme počkat, až se žabičky vylíhnou a opustí požární nádrž.“

„Před sezonou přijedou dobrovolní hasiči a udělá se tu Akce Z. Čistí se to a sejde se tu celá vesnice i s dětmi,“ přidává se Helena Šmídová.

Přestože je nádrž teprve před čištěním, v brouzdališti je bez problémů vidět na dno. Bójky viditelně ohraničují zmiňovanou bezpečnou hloubku. Pak už je pod hladinou schod a dno se svažuje k nejhlubšímu místu.

Areál požární nádrže v Prysku

Vedle požární nádrže je i dětské hřiště s klouzačkou, houpačkou, malý kolotoč i prolézačky. To ale podle Nováka zmizí.

„Z tohoto nezůstane vůbec nic, protože prolézačky i klouzačky se vyrobily svépomocí a nesplňují přísné předpisy pro dětská hřiště. Obec v loňském roce dostala Modrou stuhu jako jedna z nejlepších obcí v Libereckém kraji a dostala i peněžitou dotaci. Díky tomu tak vybudujeme nové dětské hřiště.“

Plánuje se i možnost stanování, která dosud chyběla. „Letos bychom chtěli na přilehlé louce u koupaliště vybudovat veřejné tábořiště.“

Nově upravený areál by návštěvníci mohli využít už v létě.

Spustit audio