Obnovený pivovar ve Cvikově ožívá, sládci už chystají 'jalovou' várku

Na Českolipsko se vrací tradice vaření piva, ožívá tam obnovený pivovar ve Cvikově. Přestože v areálu ještě pracují stavební dělníci, sládci už chystají první pivo. Než se ale začne s jeho výrobou, musí se uvařit takzvaná jalová várka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podkorví pivovaru ve Cvikově - tudy proudí ingredience do varny

Podkorví pivovaru ve Cvikově - tudy proudí ingredience do varny | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Jalová várka je první várka, která se dělá v nově otvíraném pivovaru. Použije se menší množství surovin než pro výrobu opravdového piva, slouží pro ověření funkčnosti varní technologie a všech jejích komponentů při plném zatížení," vysvětluje ředitel pivovaru Viktor Kadlec.

V jedné z místností už jsou přichystané pytle se sladem, hlavní surovinou pro výrobu piva.

„Pro výrobu jedné várky použijeme tunu sladu, zatímco na jalovou várku se předpokládá použití zhruba poloviny," vysvětluje Viktor Kadlec a pokračuje po schodech výš k varně, která je srdcem každého pivovaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do obnoveného pivovaru ve Cvikově se s mikrofonem podíval reportér Tomáš Mařas

„Máme klasickou starší dvounádobovou měděnou varnu. Tam se hodí slad, chmel pak slouží na dochucení. Vodu používáme vlastní," objasňuje ředitel.

Jalová várka ale podle něj není určená k pití. „Nebudeme ji zakvašovat ani potom dokvášet. Slouží k tomu, aby se vyzkoušela funkčnost všech armatur, topení, odtahu, pohonu, čerpadel a odstranily se případné nedostatky, aby byl pivovar připravený pro vaření ostré várky,“ dodává Kadlec.

Na severu Čech začal minulý rok vařit pivo i malý pivovar v Krásné Lípě na Děčínsku a nedávno i ve Frýdlantu na Liberecku.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme