OBRAZEM: Masopust v Novém Boru se nesl v duchu brazilského karnevalu

Nejrůznější maškary, bubeníci, tanečníci nebo spoře oděná tanečnice, ti všichni vyšli do ulic Nového Boru na Českolipsku. Masopustem v duchu brazilského karnevalu ve městě pokračovaly víkendové česko-brazilské dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masopust v Novém Boru: Brazilská tanečnice

Masopust v Novém Boru: Brazilská tanečnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Máme to nacvičené, vymakané do detailu. První jdou bubeníci s novoborskými mažoretkami, kteří udávají rytmus celému průvodu. Za nimi jde taneční skupina Boráček, pak se řadí zumba i lyžaři,“ popisuje za organizátory léty osvědčený způsob řazení do průvodu Ilona Rejholcová.

Lidé v průvodu se budou muset chytit rytmu, který bubeníci udávají. „Určitě slečny mažoretky, protože jdou na nějaký rytmus. Teď jsme dostali instrukce, že rytmus měnit nesmíme,“ upozorňuje.

Loňský masopustní průvod procházel městem ve sněhové vánici. Letos počasí přeje. „Hlavní je, že svítí slunce. My jsme bubnovali i v tom sněhu, takže jsme zvyklí na ledacos. Je pravda, že oríšové nám přejí, takže většinou je hezky když bubnujeme,“ říká umělecký šéf bubenické skupiny Tam Tam Batucada Miloš Vacík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na masopustním průvodu v duchu brazilského karnevalu natáčel Tomáš Mařas

Bezmála 200 lidí v nejrůznějších maskách a kostýmech, ale i bez masky, vyrazilo od novoborského kina směrem na náměstí. Průvod sledovaly desítky lidí v ulicích města.

„Je to úžasné. Je to tradice, na kterou jsme si rádi zvykli, a doufám, že dlouho vydrží. Zatím vidíme jenom čelo průvodu, tak očekáváme, co bude dál. Příští rok se určitě zapojím,“ říká jeden z přihlížejících obyvatel Nového Boru.

Masopust v Novém Boru: Tanečnice (v pozadí Tam Tam Batucada) | Foto: Tomáš Mařas

V průvodu je i spoře oblečená žena-tanečnice. Pochoduje v čelence z per a ošacení z korálků a flitrů, které zakrývá jen to nejnutnější. Zima jí prý není.

„My jsme otužilci, takže mi zima není. Manžel je vedoucí největšího otužileckého klubu v ČR, takže se otužujeme a plaveme celou zimu. Tohle zima není. Užívám si to,“ svěřuje se.

Masopust v Novém Boru: Průvod | Foto: Tomáš Mařas

Během cesty se k davu přidávali i lidé, kteří si průvod třeba fotili nebo se jen tak koukali. Na náměstí pak pokračovala hudební produkce Tam Tam Batucady.

Masopust v Novém Boru: Tam Tam Batucada | Foto: Tomáš Mařas

Masopust v Novém Boru: Tam Tam Batucada | Foto: Tomáš Mařas

K masopustu v duchu brazilského karnevalu patří i recesistické závody na historických lyžích, které se konají přímo na náměstí.

„Sníh není, ale my jsme kouzelníci a dovezli jsme ho z vyšších poloh kolem Novoborska. Unikátní je i to, že jsme přivezli historický sněžný skútr“, poznamenává jeden z organizátorů závodů Jan Šmíd.

Nakonec při masopustním veselí zaplnilo náměstí přibližně 1500 lidí.

Masopust v Novém Boru: Ke karnevalu patří i recesistické závody na historických lyžích | Foto: Tomáš Mařas

mka, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme