Obrazy, které malovali šimpanzi, jsou k vidění ve Frýdlantu

Unikátní první výstavu maleb šimpanzů z liberecké zoologické zahrady si můžete prohlédnout ve výstavní síni frýdlantské radnice. Divoce barevné, osobité obrazy malovali štětci, houbičkami ale i vlastními prsty například Tedy, dvojčata Majoránka a Vanilka nebo Kongo. Tvorba šestice šimpanzů, kteří žili a žijí v liberecké zoo, je většinou staršího data. Dnes už se v zoologických zahradách zvířata baví obvykle jinak.

„Malování bylo kdysi v zoologických zahradách běžnou praxí, protože šimpanzi jsou člověku velmi blízcí a potřebují zabavovat, protože toho vyžití v zoo moc není,“ vysvětluje mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Šimpanzí slečna Majoránka maluje. Podobné fotky kreslících šimpanzů jsou velmi vzácné, záblesky fotoaparátů totiž lidoopy během výtvarné činnosti velmi ruší

Jsou pastelky k jídlu?

Lektorkou malování byla pro šimpanze ošetřovatelka Dagmar Vlčková, která společně se svojí maminkou – ošetřovatelkou vychovala doma čtyři šimpanze. „Vzaly jsme tužku, pastelku a kreslily jsme. Líbilo se jim to, tak to pak vzali taky a opakovali to. Šimpanz když chtěl malovat, tak maloval a dokonce to ochutnal, aby věděl, čím maluje,“ popisuje Vlčková.

Zhruba třicítka obrazů šestice libereckých šimpanzů je k vidění ve výstavní síni frýdlantské radnice. Obrazy malované lidoopy si můžou návštěvníci frýdlantské radniční výstavní síně prohlédnout každý den kromě neděle od 10 do 16 hodin až do 22. listopadu.

Šimpanz liberecké zoo
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio