Obří radost v liberecké botanické: Vzácný zmijovec má semena

Zahradníci v Botanické zahradě v Liberci se radují. Na unikátní rostlině rostoucí v přírodě na Sumatře – zmijovci titánském – dozrávají semena. Obrovský páchnoucí květ se řediteli zahrady podařilo na začátku léta úspěšně opylovat pylem, který přicestoval až ze Spojených států amerických. Zmijovec se rozmnožuje jinak než semeny, na jejich vysetí si ale botanici počkají ještě řadu měsíců.

„Máme z toho obří radost, jsme jediná botanická v Čechách, které se to povedlo. Těch semen je hodně – dvě stě, tři sta, možná víc,“ říká zahradník Lukáš Koprnický. Z ohromného květu zůstal zhruba čtyřicet centimetrů vysoký stvol, ze kterého nahoru trčí řada oranžových semen, které ho obalují ze všech stran. „Semínka ještě zčervenají a dozrávají, zrají až sedm měsíců,“ vysvětluje zahradník. Až semena zmijovce dozrají, musí se rychle vysévat, protože poměrně brzy ztrácí klíčivost.

Jak v zimě poslat semínka do Ameriky?

Ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička se pokusil rostlinu ručně opylovat

Libereckým botanikům se zmijovec podařilo opylit pylem z Ameriky. Zahraniční kolegové za svůj „příspěvek“ dostanou semínka. „Nabídli jsme jim to sami, že dostanou polovinu semen. Doba zrání připadá na leden až únor, to u nás bude třeskutě mrznout, jak tedy poslat tropická semena,“ říká ředitel zahrady Miloslav Studnička a pokračuje: „Za celou éru, kdy se tato rostlina pěstuje, je zaznamenáno pouze osm případů, kdy se podařilo takovéto opylení. A když si pomyslíte, kolik je po světě botanických zahrad, je to velký zázrak.“

Hazard i naděje na další rostliny

Rostlina se svou úrodou semen patrně vysílí a zaplatí za ni životem. „Pokaždé, když se opylení podařilo, mateřská rostlina zašla. Ani jednou nepřežila. Je to hazard, na druhou stranu naděje, že se zvětší beztak malá druhová populace, ta za to určitě stojí,“ uzavírá Studnička.

Oranžová, postupně červenající semena budou v pavilonu tropů botanické zahrady k vidění asi až do konce letošní zimy. Tak se vydejte do botanické zahrady, ať si je prohlédnete.

Semena zmijovce titánského mají aktuálně krásně oranžovou barvu. Zralá ale budou, až zčervenají, což by mělo být v zimě
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio