Obří scrabble, fotbálek nebo francouzské palačinky. To byl sousedský festival v Liberci

17. září 2017

Ulice Hrazená v Liberci se v sobotu proměnila v pěší zónu a místo pro setkání obyvatel všech generací. Festival Zažij město jinak nabídl třeba pouliční fotbálek, stánek s knihami nebo živou hudbu. Část ulice se proměnila v herní desku pro scrabble. Hráči slova skládali pomocí kilových písmenek.

„Je to takové netradiční. Je to spíš takový zážitek, posezení s přáteli. Není to hra jen pro dva u stolu, ale můžou se do toho zapojit i lidé, kteří jdou okolo,“ popsal jeden z hráčů velkého scrabblu Lukáš Jankovský.

Kromě toho byly na místě také nejrůznější stolní hry pro děti i dospělé. Lidé si mohli zahrát i pouliční fotbálek nebo si pořídit nějakou zajímavou knihu ve stánku s knihami. Sousedský festival v Liberci doprovodil i alternativní folk dua Jen My z Prahy.

Pouliční sousedský festival nabídl třeba stolní hry

„Dostali jsme pozvání sem do Liberce, nejsme tady porvé, jezdíme sem rádi. Tak jsme si řekli, že to moc rádi podpoříme,“ vysvětlila účast na libereckém festivalu uvedla muzikantka Helena Kudláčková.

Mezi lákadly akce nechyběly ani nejrůznější pochutiny. Jednou z nich byly palačinky připravované podle původního receptu dovezeného z Francie.

„Myslím, že jejich tajemství je, že dávají rozpuštěné máslo rovnou do těsta. My na to máme palačinkovač, rozprostřeme těsto a tím že tam je tam to máslo, tak tam vzniknou takové ty dírečky. Přesně jak vám to ve Francii udělají na ulici,“ popsala Hana Tománková, která palačinky na vyráběla.

Dobré sousedské vztahy podpořilo i domácí pečivo

Návštěvníci mohli ochutnat také domácí buchty, muffiny, perník nebo třeba bezovou limonádu.

Festival Zažít město jinak proběhl současně konal v 21 městech po celé České republice. Třeba v Děčíně, Litoměřicích, Hradci Králové nebo v Praze. Tam se lidé setkali celkem v 68 ulicích. Smyslem festivalu bylo posílit mezilidské, sousedské vztahy.

autor: Eva Malá
Spustit audio