Obyvatelé Jablonce nad Nisou si mohou půjčit od radnice peníze na opravy svých domů a bytů

16. březen 2015

Nechat si předělat koupelnu, zkrášlit fasádu domu, vylepšit kuchyň. To všechno mohou obyvatelé Jablonce za půjčené peníze od radnice. Město nabízí lidem příspěvky z Fondu na zlepšení úrovně bydlení. V poslední době zájem obyvatel o půjčky od radnice stoupá.

„Máme s rodinou takový moc hezký domeček, ale rekonstrukce samozřejmě spolkla moc peněz, navíc platíme hypotéku, a chybělo nám na střechu,“ svěřuje se Lenka Klimentová. Proto využila možnost půjčit si peníze od jablonecké radnice.

„Půjčili jsme si teda 200 000 na střechu, které se nám podařilo úspěšně splatit, ten rozpočet není pak tak zatížen, protože jsou úžasné úroky, a uvítali jsme informaci z loňského roku, kdy vlastně radnice snížila úroky na 2,45, což už je fantastické, tak jsme se rozhodli, že když už je splacená střecha, mohli bychom pokračovat a rádi bychom zrekonstruovali tři koupelny, které v našem domě máme.“

Lenka s rodinou by ráda do budoucna ještě s pomocí města udělala novou fasádu. Právě fasády byly jednou z hlavních věcí, o které lidé v minulosti nejčastěji žádali, připomíná náměstek primátora Miloš Vele z ODS.

„Původně to byly půjčky, o které si občané mohli žádat, když rekonstruovali svoje domy, vesměs to bylo na fasády, na zateplení, na opravy střech a na kanalizace.“

Město pak možnosti čerpání příspěvků rozšířilo o možnost získání dotací.

„To znamená, že občané, kteří nemají objekt připojený na kanalizaci, tak si buď můžou zažádat o dotaci na vybudování kanalizační přípojky, nebo na domácí čistírnu odpadních vod,“ dodává Vele.

Zájem o půjčky od města v poslední době stoupá, a to především proto, že radnice zvýhodnila podmínky čerpání peněz.

„Ten fond na zlepšení úrovně bydlení, tam ten zájem byl poměrně nízký, tak jsme ještě snížili úroky. A ty čističky, to je nabídka, která se rozjíždí a zájem o ni je,“ konstatuje Miloš Vele.

Někteří lidé na půjčky od radnice nedosáhnou, přestože by chtěli. Ten, kdo si o příspěvek žádá, se musí zavázat ručitelem.

To byl zprvu velký problém i pro Lenku Klimentovou, která se už obávala, že právě kvůli ručení na půjčku nedosáhne. Rodiče jsou v důchodu, dcera na mateřské a syn má stejné bydliště jako Lenka, ručit tedy nemohl.

„Takže jsme museli hledat někoho, kdo vám zaručí 120 a 60 tisíc, takže skoro dvě stě tisíc, a kdo vám tohle zaručí pro vaše krásné modré oči, že. Takže pomohli přátelé, za což jsme jim teda hrozně vděčná, protože nebýt jich, tak jsme na to zkrátka nedosáhli,“ dodává Lenka Klimentová.

autor: sas
Spustit audio